Menu Prohledat web KVH EN

Marie Iljašenko laureátkou Ceny Toma Stopparda za rok 2023

22. červen 2023

Ilustrace

Laureátkou Ceny Toma Stopparda za rok 2023 se stala spisovatelka Marie Iljašenko s esejí nazvanou Jsem všudezdejší. Marie Iljašenko se narodila v roce 1983 v Kyjevě na Ukrajině v rodině s českými a polskými kořeny. Debutovala básnickou sbírkou Osip míří na jih (2015), za kterou byla nominovaná na cenu Magnesia Litera, následně vydala sbírku Sv. Outdoor (2019). Její texty se objevily v zahraničních antologiích a časopisech a byly zhudebněny. Píše také krátké prózy a eseje. Pracuje jako nakladatelská redaktorka, připravila mj. antologii reportáží Chleba z minového pole (2022), a překládá z polštiny a ukrajinštiny. Žije v Praze.

Laureátka Ceny obdrží odměnu 50 000 korun, kterou pro tento účel poskytuje sir Tom Stoppard, pero a diplom.

Cenu Toma Stopparda v letech 1984–2017 organizovala Nadace Charty 77. Od roku 2021 se jejího pořádání ujala Knihovna Václava Havla a ve spolupráci s tříčlennou odbornou porotou ji uděluje za původní, knižně nevydanou esej v českém jazyce, přispívající mimořádným způsobem k pochopení stavu současné společnosti, civilizace a civilizačních okruhů, mezinárodního prostředí, lidských práv, literárních a uměleckých děl a jejich tvůrců, nových vědeckých objevů, moderní historie a procesů odehrávajících se v lidské duši.

Tříčlenná porota letošního ročníku Ceny Toma Stopparda zasedla v obsazení: překladatelka Anna Kareninová, sociolog a vysokoškolský pedagog Jiří Přibáň a Jan Němec, spisovatel a šéfredaktor časopisu Host.

Slavnostní předání Ceny Toma Stopparda Marii Iljašenko se uskuteční ve čtvrtek 29. června v 18.00 v Rezidenci primátora hlavního města Prahy (Mariánské náměstí 1, Staré Město)

Záštitu nad večerem převzal náměstek primátora Jiří Pospíšil. Úvodní slovo pronese Michael Žantovský, blízký přítel Toma Stopparda. Úryvky z eseje Jsem všudezdejší přečte jeho autorka a laureátka Ceny Marie Iljašenko. Hudební doprovod Marie Šumníková. 

Knihovna Václava Havla při této příležitosti vydává esej Marie Iljašenko Jsem všudezdejší jako samostatnou publikaci, která bude návštěvníkům slavnostního večera bezplatně k dispozici. 

Videa

Sdílet

Facebook | Twitter