Menu Prohledat web KVH EN

Trojice finalistů 2014

V úterý 26. srpna 2014 byla v prostorách Muzea Kampa v Praze oznámena jména trojice finalistů mezinárodní Ceny Václava Havla za lidská práva za rok 2014, kterou uděluje Rada Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77 (jména jsou uvedena abecedně):

B'Tselem: Izraelské Informační centrum pro lidská práva (Izrael) B'Tselem je přední izraelská organizace, prosazující dodržování lidských práv na západním břehu Jordánu, ve východním Jeruzalémě a v pásmu Gazy. Její izraelští a palestinští členové se společně snaží dokumentovat dění a upozorňovat veřejnost i politiky na porušování lidských práv, a to bez ohledu na to, kdo se jich dopustil. B'Tselem předkládá vojenským a civilním orgánům podněty k šetření stovek závažných trestných činů, sleduje průběh vyšetřování a tam, kde je to možné, do případů aktivně vstupuje. Pravidelně zaznamenává svědectví obětí a očitých svědků porušování lidských práv. B´Tselem je průkopníkem používání videa coby nástroje svědčícího o nedodržování lidských práv v krizových oblastech. 

Maltská jezuitská služba uprchlíkům / Jesuits Refugee Service Malta (Malta) Jezuitský Refugee Service Malta je maltská pobočka celosvětové jezuitské služby uprchlíkům, nevládní organizace zabývající se ochranou lidských práv uprchlíků, žadatelů o azyl a migrantů, a to prostřednictvím právního poradenství, psychosociální podpory a humanitární pomoci. JRSM pracuje především v zadržovacích střediscích, kde se jednotliví zaměstnanci a dobrovolníci snaží identifikovat individuální potřeby zadržených, poskytují jim informace o azylových a imigračních řízeních, posuzují sociální, psychosociální a zdravotní potřeby a snaží se získat úlevu pro uprchlíky z řad dětí, těhotných žen a nemocných. 

Anar Mammadli (Ázerbájdžán) Anar Mammadli je významným ázerbájdžánským ochráncem lidských práv, který ve svém regionu výrazným způsobem přispěl k respektování práva na svobodné volby. Je zakladatelem a předsedou organizace zaměřené na pozorování voleb Ázerbájdžanu. Od roku 2001, jeho volební Cetrum pro monitorování voleb a demokracii (EMDS) provádělo nezávislé monitorování voleb v Ázerbájdžánu. V prosinci 2013 byl Anar Mammadli zatčen a obviněn ze „zneužití pravomoci“. V květnu tohoto roku byl odsouzen k pěti a půl letům vězení.