Menu Prohledat web KVH EN

To nejlepší je ještě před námi

1. únor 2023

Ilustrace

Milí přátelé, druhého února uplyne 30 let od chvíle, kdy se Václav Havel ujal funkce prvního českého prezidenta, a 20 let ode dne, kdy svůj úřad opustil. Devátého března letošního roku pak nastane den, kdy se své funkce ujme nový prezident České republiky, který se k odkazu Václava Havla hlásí. Se zvolením nového prezidenta se tak rýsuje i naděje, že hodnoty svobody, pravdy, tolerance a mezinárodní spolupráce, o jejichž prosazování se Havel jako bojovník za lidská práva, prezident, autor a myslitel tak významně zasadil, se vrátí na Pražský hrad a naleznou tam tentokrát již trvalé místo. Situaci, kdy jsou tyto hodnoty bezprostředně ohroženy vinou brutální ruské agrese proti Ukrajině, mezinárodnímu právu a svobodě samotné, musí účinně čelit nejen nový prezident a politický systém, ale i občanská společnost a my všichni. Svým dílem se k tomu snaží přispět i Knihovna Václava Havla, neobejde se však bez Vaší pomoci.

Devatenáct let doma i ve světě

Knihovna Václava Havla zůstává už 19 let věrná svému úkolu naplňovat, šířit a hájit jeho odkaz. Na tisícovkách debat, diskusí a setkání, na stovkách míst po celé České republice, v Evropě i ve světě, na mezinárodních konferencích Evropské dialogy Václava Havla či Transatlantické dialogy Havel - Albrightová, udílením Ceny Václava Havla za lidská práva a Ceny Toma Stopparda usilujeme o to, aby Václav Havel a jeho myšlenky zůstaly inspirací pro další generace svobodomyslných občanů u nás i ve světě.

Spolupracujeme již s více než tisícovkou škol

Učíme mladé lidi chápat moderní (československé) dějiny, učíme je kriticky myslet, uvažovat v souvislostech. A daří se nám učitele, studenty i žáky zaujmout, neboť v minulém roce jsme

  • vyprodukovali 34 vzdělávacích audiovizuálních pořadů
  • uspořádali 77 workshopů a webinářů pro 1540 žáků a studentů
  • inspirovali 220 nových učitelů – celkem nyní pracujeme s 1675 pedagogy
  • rozšířili síť spolupracujících škol o 135 na 1069 škol
  • dosáhli takové obliby, že našich 13 e-learningových sérií pravidelně využívá přibližně 100 000 žáků a studentů

Největšímu zájmu se již tradičně těší série Rok revoluceKaždý může změnit světMaturita21 a Číst Havla. Z novějších projektů pak především Maturita21 a Svobodná akademie a podcastové cykly Havel k maturitěObčané z Ostrovní a Právě proto, že jsem.

Přes sto akcí a půl milionu zhlédnutí

O tom, v jaké je Knihovna VH kondici, nejlépe vypovídá zájem o její činnost. V našem klubu v Ostrovní 13 jsme uspořádali celkem 133 akcí, na které zavítalo bezmála 7 000 návštěvníků. A v prostředí internetu? Ze všech údajů si dovolujeme zopakovat dva z platformy YouTube:

  • Počet zhlédnutí našich pořadů stoupl v roce 2022 na 545 400
    (v roce 2021 to bylo 327 400)
  • Počet zhlédnutých hodin pak na 125 800
    (v roce 2021 to bylo 46 300) 

To všechno si samozřejmě vyžaduje usilovnou práci celého týmu Knihovny a také nemalé náklady. Tak jako celá společnost pociťujeme i my tíživé dopady současné ekonomické a energetické krize a musíme se vyrovnávat s rychle rostoucími náklady. I proto si Vás v těchto dnech dovoluji požádat, abyste finančně přispěli na další chod a rozvoj Knihovny, která existuje kvůli všem, kterým na osudu svobody a demokracie záleží.

To nejlepší je ještě před námi

Naše práce nás baví, protože vidíme, že je o ni zájem a že má smysl. Pokud to cítíte stejně, podpořte nás!

Za celý tým Knihovny Václava Havla

Váš
Michael Žantovský

Sdílet

Facebook | Twitter