Menu Prohledat web KVH EN

15. ročník soutěže o nejlepší studentský esej

12. prosinec 2022

Ilustrace

Knihovna Václava Havla uspořádala již 15. ročník soutěže o nejlepší studentský esej, letos na téma „K čemu je nám prezident/ka a jaký/á by měl/a být?“ Cílem soutěže je dále pěstovat žánr eseje v českém jazyce, a to ve smyslu havlovské odvahy pojmenovávat nepříjemné problémy a hledat jejich nekonvenční řešení. Letošní ročník, jehož výsledky byly vyhlášeny ve čtvrtek 8. prosince 2022 v Knihovně Václava Havla, vyhrála Emílie Zelenková z Gymnázia Jana Keplera v Praze. Její esej s názvem „Projev prezidenta —ské spolkové republiky ze dne 18. května 2008“ je koncipovaný jako projev fiktivního odcházejícího prezidenta.

Nejlepší práce vybírala pětičlenná porota složená ze známých osobností českého veřejného života, těmi letos byli politolog Jakub Eberle, novinářka Barbora Chaloupková, spisovatelka Zuzana Kultánová, filozofka Tereza Matějčková a koreanistka Nina Špitálníková. Porotci se shodli na tom, že všechny oceněné práce spojuje to, že neradí, ale otevírají otázky, navádějí čtenáře k přemýšlení a že jejich autoři nejsou konzervativní a nepíší banality.

Do soutěže přišlo celkem 82 studentských prací z 39 českých středních škol. Téma soutěže vždy reaguje na aktuální společenskou a politickou situaci a nadcházející prezidentská volba byla v letošním školním roce jasná volba. „Touto otázkou chceme podnítit studenty středních škol k zamyšlení se nad tím, jakou roli hraje v naší zemi v 21. století hlava státu,“ píše Knihovna Václava Havla na svých webových stránkách.

Sdílet

Facebook | Twitter