Menu Prohledat web KVH EN

Francie má svou první Lavičku Václava Havla

15. červen 2022

Ilustrace

Nedaleko Paříže u domu, ve kterém žil a pracoval jeden ze zakladatelů Evropské unie Jean Monnet, byla 13. června 2022 instalována lavička bývalého prezidenta Václava Havla. První Lavičku Václava Havla ve Francii slavnostně odhalili předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsola, ředitel KnVH Michael Žantovský, místopředsedkyně a poslanec EP za ČR Dita Charanzová a Marcel Kolaja.

„Václava Havla vnímám jako věrného Evropana a jako člověka, který psal evropské dějiny. Moje funkce předsedkyně Evropského parlamentu je vlastně výsledkem práce evropských velikánů, ke kterým bezpochyby patřil i Václav Havel. Podporoval mír, dialog a spolupráci jako východisko v dobách, kdy náš kontinent prožíval těžké časy,“ řekla předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová, která novou Lavičku Václava Havla odhalila.

Lavička Václava Havla má velmi jednoduchý design. „Je to podle mého názoru jednoduchý, ale krásný design Bořka Šípka, Havlova přítele a známého designera. Na rozdíl od všech ostatních pomníků a monumentů, se kterými se člověk setkává po světě, to není pyšný monument. Je to monument, který svádí ke skromnosti, zamyšlení a k rozhovoru. Právě tak ho Bořek Šípek zamýšlel. Myslím, že by ho Václav Havel uvítal,“ řekl během odhalení Michael Žantovský, ředitel Knihovny VH.

Sdílet

Facebook | Twitter