Menu Prohledat web KVH EN

Odkaz Václava Havla v Parlamentu žije

18. prosinec 2021

Ilustrace

Předsedové obou komor Parlamentu ČR dnes předali řediteli Knihovny Václava Havla symbolický dar. Ten odkazuje k zákonu o zásluhách bývalého prezidenta Havla o svobodu a demokracii. Oba ústavní činitelé pak převzali do sbírek Parlamentní knihovny soubor knih od Václava Havla i jeho spolupracovníků. Stalo se tak u příležitosti 10. výročí úmrtí Václava Havla.

„Zdánlivě by se mohlo zdát, že nás v tento den a na toto místo přivedla událost, která se stala před 10 lety – úmrtí Václava Havla. Ve skutečnosti nás sem přivedl jeho život,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová.
 
Předsedkyně Sněmovny spolu s předsedou Senátu Parlamentu ČR Milošem Vystrčilem předali symbolický dar řediteli Knihovny Václava Havla Michaelu Žantovskému. Stalo se tak na půdě Knihovny Václava Havla u příležitosti dnešního 10. výročí úmrtí posledního československého a prvního prezidenta ČR.
 
„Těší mě, že vlastně smutné výročí 10 let bez Václava Havla nás přivádí silněji zpět k jeho myšlenkám a odkazu. Jsem za to rád a naplňuje mě to nadějí a optimismem,“ uvedl předseda Senátu Miloš Vystrčil.
 
Dar v podobě plakety odkazuje k zákonu o zásluhách Václava Havla, který byl přijat Parlamentem v roce 2012. Znění zákona, které je na plaketě vyvedeno, doslova uvádí: „Václav Havel se zasloužil o svobodu a demokracii.“
 
„Zákonem o Zásluhách Václava Havla Parlament České republiky ocenil zásadní přínos bývalého prezidenta věci svobody a demokracie ve své vlasti a v celém světě. Knihovně Václava Havla bude ctí přechovávat memento této legislativní moudrosti,“ dodal ředitel Michael Žantovský.
 
Oba vysocí ústavní činitelé poté převzali od ředitele Knihovny Václava Havla soubor knih z pera Václava Havla i osobností z jeho nejbližšího okolí. Díla rozšíří sbírky Parlamentní knihovny. Ještě před tím ovšem poputují po veřejných knihovnách, které napříč tuzemskými regiony projeví o dočasné zapůjčení publikací zájem.

Sdílet

Facebook | Twitter