Menu Prohledat web KVH EN

Knihovna VH na pomoc učitelům a studentům

12. březen 2020

Ilustrace

Milí přátelé a kolegové, stejně jako Vy si i my myslíme, že každá situace – jakkoli složitá a náročná – má řešení. A proto si Vám pro tento a následující týdny dovolujeme nabídnout k využití tři on-line projekty Knihovny Václava Havla, které je možné zadat studentům k domácímu samostudiu. Všechny jsou založeny na veřejně dostupných spotech. Pedagog si, po bezplatné registraci, ke každé videolekci stáhne metodický a pracovní list, který může poslat či nasdílet studentům. Vše je k dispozici zdarma a on-line.

Každý může změnit svět www.zmenitsvet.cz

Šest životopisných videolekcí mapuje život Václava Havla s důrazem na hlavní milníky historie druhé poloviny 20. století a boj za lidská práva. Sérií provází moderátorka Emma Smetana a choreograf Yemi. Lekce jsou vhodné do výuky dějepisu i ZSV, cílová skupina 14 – 18 let. Sérii existuje i v anglické jazykové verzi www.zmenitsvet.cz/en/ s rodilými mluvčími jako průvodci a lze ji využít při výuce angličtiny. Délka jedné lekce je cca 10 minut.

Číst Havla www.cisthavla.cz

Krátké videoukázky z díla Václava Havla v podání známých osobností (Ben Cristovao, Bára Poláková, KOVY, Janek Rubeš, Petr Čtvrtníček, Ivan Trojna ad.) jsou vhodné do výuky české literatury, dějepisu i ZSV, cílová skupina 14 – 18 let. Každá ukázka se soustředí na určité téma nebo historickou událost a má jasný vzdělávací cíl. Délka jedné videoukázky je 3 – 8 minut.

Rok revoluce www.rokrevoluce.cz

Projděte hlavními milníky revolučního roku 1989 a to očima mladé youtuberky, která v osmi tříminutových videolekcích mapuje tehdejší dění a hledá spojitosti s dnešní dobou. Série je vhodná do výuky dějepisu i ZSV, cílová skupina 12 – 18 let.

Pevně doufáme, že alespoň některým z Vás naše projekty pomohou a v případě jakýchkoli dotazů jsme Vám plně k dispozici.

Vaše Knihovna Václava Havla

Sdílet

Facebook | Twitter