Menu Prohledat web KVH EN

Václav Havel čte své Pokoušení, hrají mu k tomu Plastici

Ilustrace
  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 17. leden 2024, 19:00 – 21:00

Slavnostní uvedení unikátní audionahrávky 

Václav Havel napsal Pokoušení, dnes již legendární variaci na faustovské téma, v roce 1985. Krátce na to oslovil skupinu The Plastic People of The Universe (PPU), aby k plánované světové premiéře ve vídeňském Burgtheatru v roce 1986 složila a nahrála hudbu. To se také stalo, avšak režisér Hans Kleber se nakonec rozhodl z ní použít jen několik fragmentů. V plné síle hudba Mejly Hlavsy vstoupila do Havlova Pokoušení až v roce 1999, pod režijním vedením Andreje Kroba, v Klicperově divadle v Hradci Králové, to ovšem byla už jiná doba i jiná hudba. 

Vydavatelství Guerilla Records se podařilo získat nejen původní zvukový pás s hudbou PPU, ale též nahrávku Pokoušení namluvenou Václavem Havlem v roce 1985. Jejich spojením vznikla mimořádně působivé „audiopředstavení“, které tak posluchači mohou navštěvovat bez ohledu na denní či roční dobu. 

Večer otevře svými písněmi Sylvie Krobová.

Audioknihu Václav Havel & The Plastic People of the Universe: Pokoušení slavnostně představí Vladimír „Lábus“ Drápal z vydavatelství Guerilla Records a Anna Freimanová z Knihovny Václava Havla. Samotného křtu se ujme kapelník skupiny PPU Josef Janíček, který také akusticky zahraje pár písní, a violoncellista Tomáš Schilla, který se na nahrávání hudby k Pokoušení podílel.

Ke zhlédnutí bude i krátká videoprojekce ze zkoušky kapely, kterou za přítomnosti Václava Havla pořídil v prosinci roku 1985 Jan Kašpar.  

Večer pořádá Knihovna Václava Havla ve spolupráci s Guerilla Records.  

  

Související fotogalerie

Sdílet

Facebook | Twitter