Menu Prohledat web KVH EN

Akce: listopad 2013 RSS

Vstup na všechny akce Knihovny Václava Havla je zdarma
 
Ilustrace

Kateřina Štenclová: Continuo II. 
08/10/13 – 07/11/13 Výstavy

Kateřina Štenclová (*1959 Praha) je malířka, která se jako málokdo na české scéně dlouhodobě zabývá čistě abstraktní malbou. Se svými experimenty s barvou a obrazem začala již během studia v letech 1982–1988 na Akademii výtvarných umění v Praze. Od monochromatických pláten, která vytvářela v devadesátých letech, přešla k volné gestické malbě, jíž se věnuje dodnes. Více

Galerie Montmartre  |  ico  | 
Ilustrace

Jak z toho ven v listopadu: Výsledky voleb očima politiků – jak mohou změnit Česko? 
4. listopad 2013, 19:00

Debata redaktorů Respektu na aktuální téma. Hosté: Věra Jourová, místopředsedkyně ANOPavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSLJan Hamáček, místopředseda posl.klubu ČSSD

Galerie Montmartre  |  ico  | 
Ilustrace

Větrné mlýny v Knihovně 
5. listopad 2013, 19:00

Větrné mlýny vydávají knihy, pořádají evropský literární festival Měsíc autorského čtení, natáčí filmy o literatuře. Večer s Petrem Minaříkem a Pavlem Řehoříkem, kteří tento cervantesovsky pojmenovaný, nikoli však donkichotský, podnik reprezentují. Na programu „přednáška“, filmy a překvapení.

Galerie Montmartre  |  ico  | 
Ilustrace

Michal Matzenauer: Ostrovy v hlavě 
6. listopad 2013, 19:00

Večer poezie básníka, výtvarníka, signatáře Charty 77, autora sbírek Alkohol v krvi (1981), Pokročilá doba (1982) a Soukromý labyrint (2009). Michal Matzenauer uvede svůj svazek poezie Ostrovy v hlavě (Dybbuk, 2013), která je opět doprovozena jeho výtvarnými pracemi. Hudební doprovod: Josef Janíček and Company.

Galerie Montmartre  |  ico  | 
Ilustrace

Bellová a Němec 
7. listopad 2013, 19:00

Spisovatelé Bianca Bellová a Jan Němec představí své nové knihy, které vyšly v nakladatelství Host. Bellová novelu ze současnosti Celý den se nic nestane a Němec román o fotografu Františku Drtikolovi Dějiny světla. Hudební doprovod ze svého nového sólového alba nabídne Adrian T. Bell.

Galerie Montmartre  |  ico  | 
Ilustrace

Libor Krejcar: Tváře ohně 
08/11/13 – 08/12/13 Výstavy

Libor Krejcar (*1961) je výtvarník, především sochař, jenž se pohybuje na české výtvarné scéně od poloviny osmdesátých let. V počátcích tvorby byl v rámci svých happeningů a objektů ovlivněn mimo jiné Křižovnickou školou čistého humoru bez vtipu a prostředím undergroundu. Postupem času došel k nezaměnitelnému výrazu, který soustředěně formuluje v rozsáhlých cyklech (nejznámějším se stal soubor soch Pantheria, 1982–2000). Od roku 1990 působí také jako autor textů a hudebník v kapele Tamers of Flowers, která nyní vydává novou nahrávku Mezi nebem a zemí (Guerilla Records, 2013). Více

Galerie Montmartre  |  ico  | 
Ilustrace

Večer s Arnoštem Goldflamem 
11. listopad 2013, 19:00

Proslulý brněnský divadelník promluví o svých životních i uměleckých dobrodružstvích a výbojích, vzpomene též na setkání s Václavem Havlem a jeho dramaty, a představí také svou dosud poslední knihu Táta a jeho syn.

Galerie Montmartre  |  ico  | 
Ilustrace

Samizdat a Edice Expedice 
12/11/13 – 10/12/13 Výstavy

Výstava věnovaná nejen knižní edici, kterou v roce 1975 založil se svými přáteli Václav Havel. Divák se v pasáži Lucerna seznámí s výrobou zakázaných knih v době normalizace v ČSSR a s jejich pašováním do zahraničí. S lidmi, kteří se o tajný provoz tehdejších nakladatelství „v podzemí“ zasloužili a s nebezpečím, které jim hrozilo. Knihovna Václava Havla tak otevře další téma, kterému věnuje následující Sešit KnVH č. 16 s názvem Příběh Edice Expedice. Zvláštní poděkování: Centrum FotoŠkoda

Palác Lucerna, Štěpánská 61, 116 02 Praha 1  |  ico  | 
Ilustrace

Jen Lien-kche: Čtyři knihy 
13. listopad 2013, 19:00

Jen Lien-kche se v předmluvě k českému vydání Čtyř knih nazval „zrádcem literární tvorby“, přičemž vysvětlil, proč jeho knihu nechtělo v Číně vydat žádné nakladatelství. Román Čtyři knihy vyšel v roce 2010 v Hongkongu a letos vychází česky v nakladatelství Verzone. Přeložila ho Zuzana Li, která si bude se spisovatelem povídat o Čtyřech knihách, Kafkovi, svobodě psaní a též o skandálu, který provází autorovu „zradu literatury“. Tlumočí Zdeněk Hrdlička

Galerie Montmartre  |  ico  | 
Ilustrace

Poetické fórum Studentské Thálie 
14. listopad 2013, 19:00

Autorské čtení a setkání s hosty z řad účastníků sekce Autorský počin Studentské Thálie 2013, oceněných mladých literátů básnické soutěže Ortenova Kutná Hora 2013. Autory uvádí Ondřej Lipár. Hostem večera je básník, dramatik a publicista Lubomír Brožek.

Galerie Montmartre  |  ico  | 
Ilustrace

Česká cesta ke svobodě 
18. listopad 2013, 17:00

Uvedení knihy Česká cesta ke svobodě novináře Petra Maxmiliána Husáka v příjemné společnosti Karla Schwarzenberga. Kniha nabízí fascinující svědectví o všech zákoutích novodobé české historie a politiky v letech 1977–1997. Je založena na svědectvích mnoha lidí z řad porevolučních elit, s humorem a nadsázkou připomíná a hodnotí všechna zásadní rozhodnutí a počiny rozhodujících aktérů doby. Promýšlí alternativní možnosti porevolučního vývoje, nechává čtenáře nahlédnout do zákulisí české politiky a připomíná jedinečný sled událostí, které by zejména v revolučním období konce 80. a počátku 90. let nebyl schopen vymyslet sebegeniálnější režisér. Více

Galerie Montmartre  |  ico  | 
Ilustrace

150 let Umělecké besedy 
19. listopad 2013, 19:00

Večer k 150. výročí založení Umělecké besedy. O historii tohoto spolku, na jehož činnosti se mimo jiné podílel i Václav Havel, návratu ke kulturnímu životu po sametové revoluci a současné činnosti promluví teoretik umění Richard Drury společně se svými hosty. Literární odbor Besedy představí její kronikář a spisovatel Rudolf Matys.

Galerie Montmartre  |  ico  | 
Ilustrace

Paměť disentu III: Milan Uhde – Milan Uhde a bývalý režim 
20. listopad 2013, 10:00

Třetí z třetího cyklu přednášek věnovaných „paměti“ českého disentu. Cyklus Paměť disentu pořádá Historická sociologie FHS UK a Knihovna Václava Havla pod vedením sociologa Nicolase Maslowského.

Galerie Montmartre  |  ico  | 
Ilustrace

Markéta Křížová: České země, Evropa a svět - Misie a dobývání Ameriky 
20. listopad 2013, 19:00

Přednáška z cyklu koncipovaného Markétou Křížovou (Středisko ibero-amerických studií FF UK) V českém prostředí má sousloví „jezuitské misie“ negativní význam. V kontextu amerických dějin bylo vnímáno jako ztělesnění civilizačního úsilí Evropanů tváří v tvář „barbarství“ mimoevropských civilizací. Konečným objektem misionářů však měl být svět „starý“ – tedy společnost evropská. Cílem misií nebylo jen hlásat „radostnou zprávu“, ale ustavit na americkém kontinentu ideální křesťanské společenství. V dnešní době je také problematika misií prezentována jako „kulturní genocida“ a zástěrka evropského imperialismu. Je ale možné ze současného pohledu odsoudit úsilí vzešlé z hluboce zakořeněné religiozity?

Galerie Montmartre  |  ico  | 
Ilustrace

Povolební politická situace 
21. listopad 2013, 18:00

Kam se Česká republika po volbách v Evropě posunula? A posunula se vůbec? O těchto a dalších otázkách bude rozmlouvat novinář a analytik Jan Macháček se svými hosty: Alešem Chmelařem, Jindřichem Šídlem, Jiřinou Šiklovou, Jiřím Pehem a Lenkou Zlámalovou.

Galerie Montmartre  |  ico  | 
Ilustrace

Americký diplomat v komunistickém Československu 
21. listopad 2013, 13:30

Setkání s Williamem a Wendy LuersovýmiWilliam Luers působil jako velvyslanec Spojených států v Praze v letech 1983-1986. Během té doby spolu se svou ženou Wendy podporoval zdejší nezávislé dění, navázal přátelství s řadou umělců a disidentů, včetně Václava a Olgy Havlových. Do Československa se oba vrátili v prosinci 1989, aby se zúčastnili prezidentské inaugurace Václava Havla. Více

Galerie Montmartre  |  ico  | 
Ilustrace

Literární mlýnice IV. - Partonyma znamená "slova sdílená" 
22. listopad 2013, 19:00

V salonu zavedených a méně zavedených autorů tentokrát vystoupí mladí literáti z východních Čech. Autorského čtení a oslavy časopisu PARTONYMA a jeho zákulisí se zúčastní Lukáš Vavřečka, Aleš Misař, David Mareš, Kamil Princ, Filip Mikuš a Přemysl Krejčí. Uvádí Gabriela Romanová.

Galerie Montmartre  |  ico  | 
Ilustrace

Výzvy, paradoxy, hry: Václav Havel – II. Vyrozumění 
25. listopad 2013, 19:00

Druhý z večerů věnovaných divadelním hrám Václava Havla. Vyrozumění – o úřednících a o marném boji proti zavádění dokonalého úředního jazyka ptydepe. S Lídou Engelovou, Ivanem M. Havlem, Vladimírem Justem, Marií Málkouvou a dalšími hosty. Divadelní hry Václava Havla z různých úhlů pohledu: zkušenosti režisérů a herců, názory odborníků a kritiků, ukázky video a audio záznamů, vzpomínky pamětníků a v neposlední řadě záměry, inspirace, reflexe a připomínky autora samotného. Připravila Anna Freimanová.

Galerie Montmartre  |  ico  | 
Ilustrace

9. filmový maraton: Václav Havel jako mediální ikona 
26. listopad 2013, 18:00

Václav Havel se stal ikonou filmařů a novinářů celého světa. V průběhu večera představíme dva dokumentární projekty. Jeden natočil významný český režisér Ivan Fíla pro německou televizi na počátku devadesátých let, druhý v režii Pavla Kouteckého a Miroslava Janka vznikal časosběrnou metodou mnohem delší dobu. Projekce: Václav Havel – česká pohádka (r. Ivan Fíla, SRN-ČR, 2009, 90 min) Občan Havel – krátká verze (r. Pavel Koutecký, Miroslav Janek, ČR 2009, 120 min)

Galerie Montmartre  |  ico  | 
Ilustrace

František Čáp 100 
27. listopad 2013, 19:00

Vzpomínkový večer pořádaný u příležitosti 100. výročí narození Františka Čápa, jednoho z nejvýznamnějších režisérů filmového producenta Miloše Havla (například Noční motýl, Babička, Jan Cimbura) a poválečného zakladatele slovinské kinematografie. Večerem provází režisér Uroš Trefalt. Pozvání přijali: Marie Barešová, filmová historička a kurátorka NFA, Krystyna Wanatowiczová, autorka biografie Miloš Havel – český filmový magnát a Urban Arsenjuk, který připravuje dokument o Čápově slovinské éře. Akce se uskuteční ve spolupráci s Velvyslanectvím Slovinska a Národním filmovým archivem.

Galerie Montmartre  |  ico  |