Menu Prohledat web KVH EN

5 a půl scénáře Ester Krumbachové

Ilustrace
  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 15. listopad 2021, 19:00 – 20:00

Režisérka Jana Chytilová o ní hovořila jako o „čarodějnici Ester“, pro režiséra Jana Němce byla „múzou, šedou eminencí filmů ze šedesátých let“. Scénografka, výtvarnice, návrhářka filmových kostýmů, režisérka, scenáristka a spisovatelka Ester Krumbachová rozhodně nebyla šedou myškou. 

Publikace 5 a půl scénáře Ester Krumbachové, která právě vychází v Nakladatelství AMU, představuje méně známou stránku této výjimečné umělkyně coby autorky či spoluautorky scénářů zásadních děl československé kinematografie. Obsahuje dosud nepublikované scénáře, které psala s Věrou Chytilovou, s Janem Němcem, i sama. Doprovodné materiály tvoří úplná filmografie a bibliografie autorky od M. Fikejze, vzpomínky synovce J. Krumbacha a výběr z rozhovorů s ní, uspořádaný Terezou Brdečkovou. Její tvorbu pro film a televizi komplexně přibližují studie editora Jana Bernarda a K. Vaňkové, vycházející ze studia pozůstalosti, archivované a digitalizované společností are-events.org, z archivů Barrandov Studio a. s. a České televize.

Součástí večera je čtení ze scénáře Sedmikrásky II, sestaveného Janem Bernardem a performerkami Bárou Purmovou (Naivní divadlo Liberec) a Danielou Grohovou (Jičín), absolventkami DAMU.

Sdílet

Facebook | Twitter