Menu Prohledat web KVH EN

Určitá představa o Evropě: A. J. Liehm a Lettre Internationale

Ilustrace
  • Kde: on-line
  • Kdy: 26. duben 2021, 18:30 – 19:30

Francouzský institut v Praze a Knihovna Václava Havla vás zvou na diskusní setkání, které připomene Antonína J. Liehma, evropskou osobnost velkého významu, nositele kultury a evropských hodnot, jehož životní dráha podává svědectví o dvacátém století.

Spisovatel, redaktor, překladatel, vědec, literární a filmový kritik, encyklopedický duch, Antonín J. Liehm (1924–2020) se podílel na vedení Literárních novin v Praze před rokem 1968. Překladatel Aragona a Sartra (jenž napsal předmluvu k jeho knize Trois Générations), angažovaný v rámci pražského jara, opustil svoji zemi v roce 1969 a odešel do exilu v Paříži. V roce 1984 založil s pomocí novináře Paula Noirota revui Lettre Internationale, skvělý prostředek k evropským intelektuálním výměnám podněcující k lepšímu vzájemnému poznávání mezi spisovateli a mysliteli v Evropě.

„Můžeme říci, že Lettre Internationale a její ambice jsou sázkou, utopií. Můžu prohrát. Nezkoušet to však nepřichází v úvahu. Pokud jde o utopii, alespoň tato není nebezpečná. Vírou v ni tedy můžeme jen získat.“ 
(Antonín J. Liehm, La Revue des revues, 1986)

Účast potvrdili Jacques Rupnik, historik a politolog, emeritní ředitel výzkumu na CERI Sciences-Po, a Petr Janyška, novinář a diplomat, velvyslanec České republiky ve Francii v letech 1999-2003.

Moderuje novinářka Irena Jirků.

Debata proběhne ve francouzštině a češtině. 

• Pořad můžete sledovat na Havel Channel a na Facebooku Knihovny VH •

 
 

Související videa

Sdílet

Facebook | Twitter