Menu Prohledat web KVH EN

Laureátem Ceny Václava Havla za lidská práva se stal Osman Kavala

9. říjen 2023

Ilustrace

Dnes, v pondělí 9. října 2023, byl na Parlamentním shromáždění Rady Evropy ve Štrasburku slavnostně oznámen laureát mezinárodní Ceny Václava Havla za lidská práva pro rok 2023. Stal se jím OSMAN KAVALA, turecký bojovník za lidská práva. Cenu Václava Havla za lidská práva uděluje Rada Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77.

Cena byla slavnostně předána při příležitosti zahájení podzimního plenárního zasedání Parlamentního shromáždění Rady Evropy, které proběhlo ve Štrasburku.

Osman KAVALA je turecký podnikatel, obránce lidských práv, filantrop a politický vězeň. Od počátku 90. let podporuje lidskoprávní organizace a je oporou turecké občanské společnosti. V říjnu 2017 byl zatčen, obžalován z pokusu o rozvrat vlády a ústavního pořádku v souvislosti s protivládními protesty a dlouhodobě zadržován bez rozsudku a řádného procesu. V roce 2020 byl obvinění zproštěn, aniž vazbu opustil, byl však znovu zatčen, tentokrát kvůli údajnému pokusu o puč. Evropský soud pro lidská práva se usnesl, že zadržování Osmana Kavaly je porušením Evropské úmluvy o lidských právech, a vyzval k jeho okamžitému propuštění. Ačkoliv jej turecký soud zprostil všech obvinění, zůstává již šestým rokem ve vězení. V dubnu 2022 byl odsouzen na doživotí se zpřísněnou ostrahou, což je v tureckém právu nejpřísnější trest od zrušení trestu smrti.

Zástupci dalších dvou finalistů – Justyna Wydrzyńská, potratová dula a aktivistka bojující za práva žen v Polsku, a dlouholetý obhájce lidských práv na Ukrajině Jehvenij Zacharov – rovněž převzali diplomy.

KONFERENCE K POCTĚ LAUREÁTA

Knihovna Václava Havla pořádá v úterý 10. října 2023 od 14hodin v Pražské křižovatce mezinárodní konferenci k poctě laureáta nazvanou Ženy ve válce. Na konferenci je možné se bezplatně registrovat ZDE.

Sdílet

Facebook | Twitter