Menu Prohledat web KVH EN

Vyhlášení finalistů Ceny Václava Havla za lidská práva 2023

5. září 2023

Ilustrace

Dnes, v úterý 5. září 2023, byla v prostorách Knihovny Václava Havla oznámena jména trojice finalistů mezinárodní Ceny Václava Havla za lidská práva pro rok 2023, kterou uděluje Rada Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77.

Jednání sedmičlenné jury pod vedením prezidenta Parlamentního shromáždění Rady Evropy odráželo důležitost problematiky lidských práv v dnešní vypjaté době. Finalisty Ceny Václava Havla za lidská práva se stali (v abecedním pořadí):

Osman Kavala z Turecka
Justyna Wydrzynska z Polska
Jevhenij Zacharov​ z Ukrajiny
 
„Velice mě těší, že výběr letošních kandidátů na Cenu Václava Havla neodráží jen aktuální hrozby, ale pojmenovává problematiku lidských práv a jejich přehlížení v mnohem širším měřítku – jak časovém, tak prostorovém,“ prohlásila krátce po vyhlášení jmen finalistů Karolína Stránská, pověřena řízením Knihovny Václava Havla.   
 
„Nadace Charty 77 je spojena s Cenou Václava Havla od samého počátku. Je to logické, protože respektování lidských a občanských práv je hlavní odkaz, se kterým Nadace Charty 77 pracuje i dnes. A odstraňování bariér ve společnosti je naše každodenní práce a smysl našeho snažení,“ říká Jolana Voldánová, ředitelka Nadace Charty 77.
 
Slavnostní oznámení laureáta Ceny pro rok 2023 a její předání proběhne v rámci podzimní Valné schůze Parlamentního shromáždění RE ve Štrasburku, která se uskuteční v pondělí 9. října 2023.
 
Knihovna Václava Havla uspořádá v Praze na počest laureáta mezinárodní konferenci. Konference Ženy ve válce se uskuteční v úterý 10. října 2023 v Pražské křižovatce. Záštitu nad konferencí převzala manželka prezidenta České republiky Eva Pavlová. Na konferenci je možné se bezplatně zaregistrovat ZDE
 
CENA VÁCLAVA HAVLA ZA LIDSKÁ PRÁVA
 
Cena Václava Havla za lidská práva vyzdvihuje mimořádný počin v oblasti ochrany lidských práv v Evropě i mimo ni. Cena je udělována každoročně Parlamentním shromážděním Rady Evropy v partnerství s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77 a je spojená s odměnou ve výši 60 000 euro.
 
Laureáti Ceny Václava Havla za lidská práva:
 
2022 Vladimir Kara-Murza (Rusko)
2021 Maryja Kalesnikavová (Bělorusko)
2020 Loujain Al-Hathloul (Saúdská Arábie)
2019 Ilham Tohti (Čína) spolu s Youth Initiative for Human Rights (země západního Balkánu)
2018 Oyub Titiev (Rusko)
2017 Murat Arslan (Turecko)
2016 Nadia Muradová (Irák)
2015 Ljudmila Alexejevová (Rusko)
2014 Anar Mammadli (Ázerbájdžán)
2013 Aleš Bjaljacký (Bělorusko)
 

Sdílet

Facebook | Twitter