Menu Prohledat web KVH EN

Pětice finalistů Ceny Toma Stopparda za rok 2023

14. červen 2023

Ilustrace

Dnes, ve středu 14. června, zveřejnila odborná porota Ceny Toma Stopparda jména pěti finalistů letošního ročníku. Jsou jimi spisovatelé a esejisté Marie Iljašenko, Petr Placák, Magdaléna Platzová, Radim Seltenreich a Marek Orko Vácha.

Cenu Toma Stopparda v letech 1984–2017 organizovala Nadace Charty 77. Od roku 2021 se jejího pořádání ujala Knihovna Václava Havla a ve spolupráci s tříčlennou odbornou porotou ji uděluje za původní, knižně nevydanou esej v českém jazyce, přispívající mimořádným způsobem k pochopení stavu současné společnosti a společenských procesů, civilizace a civilizačních okruhů, mezinárodního prostředí, lidských práv, literárních a uměleckých děl a jejich tvůrců, nových vědeckých objevů, moderní historie a procesů odehrávajících se v lidské duši.

Cena je dotována částkou 50 000 korun, kterou pro tento účel poskytuje sir Tom Stoppard.

Tříčlenná porota letošního ročníku Ceny Toma Stopparda zasedla v obsazení: překladatelka Anna Kareninová, sociolog a vysokoškolský pedagog Jiří Přibáň a Jan Němec, spisovatel a šéfredaktor časopisu Host.

Jméno laureáta Ceny Toma Stopparda bude oznámeno 22. června, její slavnostní předání se uskuteční o týden později, ve čtvrtek 29. června 2023 v 18.00 v Rezidenci primátora hlavního města Prahy (Mariánské náměstí 1, Staré Město) pod záštitou náměstka primátora Jiřího Pospíšila.

Podrobné informace o Ceně Toma Stopparda lze nalézt v jejím statutu na webových stránkách Knihovny Václava Havla.

Sdílet

Facebook | Twitter