Menu Prohledat web KVH EN

Výzva k zasílání nominací na Cenu Václava Havla za lidská práva

24. leden 2019

Ilustrace

Parlamentní shromáždění Evropské Rady ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77 zveřejňují výzvu k zasílání nominací na Cenu Václava Havla za lidská práva za rok 2019. Cena, již sedmá v pořadí, bude udělena ve Štrasburku 30. září 2019 a po slavnostním předání bude následovat konference k poctě laureáta, která se uskuteční v Praze.

Tato cena vyzdvihuje výjimečné skutky ve sféře občanské společnosti při obraně lidských práv v Evropě i mimo její hranice. Kandidáti by měli dosáhnout skutečné změny v oblasti lidských práv konkrétní skupiny občanů, měli by napomáhat při odkrývání systematického a rozsáhlého porušování lidských práv nebo by měli úspěšně zmobilizovat veřejné mínění nebo mezinárodní společenství v konkrétní věci. Laureát Ceny Václava Havla za obranu lidských práv získá odměnu ve výši šedesát tisíc eur, plaketu a diplom.

První cena byla v roce 2013 udělena běloruskému aktivistovi v oblasti lidských práv Aleši Bjalackému. Následující rok se jejím laureátem stal vězněný obránce lidských práv z Ázerbájdžánu Anar Mammadli. V roce 2015 ji získala Ludmila Alexejevová z Ruska, o rok později jezídská aktivistka Nadia Muradová ze severního Iráku. Držitelem ceny se v 2017 stal vězněný turecký právník Murat Arslan. V loňském roce byl oceněn Oyub Titiev, známý čečenský obránce lidských práv, vedoucí kanceláře organizace Memorial v Grozném.

Uzávěrka pro podání nominací je 30. dubna 2019. Více informací a formulář zde.

Sdílet

Facebook | Twitter