Menu Prohledat web KVH EN

Knihovna Václava Havla oslaví 20 let své existence

16. květen 2024

Ilustrace

Ve čtvrtek 13. června 2024 se v Královské zahradě Pražského hradu pod názvem (Za)hradní slavnost uskuteční oslava dvacátých narozenin Knihovny Václava Havla. Pestrá koláž diskusí, výstav, koncertů, čtení a projekcí okořeněná divadelním představením bude probíhat po celý den a zdarma pro širokou veřejnost a pro školy. 

„Knihovna Václava Havla by měla fungovat jako živoucí organismus, který zaujímá své nepřehlédnutelné místo v celku veřejného a politického života. […] musí být něčím originální jako taková, sama o sobě, ve své každodennosti, jako trvale existující fenomén či místo.“ Popsal svou představu fungování Knihovny sám Václav Havel (Hrádeček, březen 2005)

Již dvacet let existuje na mapě místo, kde se vede dialog bez cenzury a předsudků, kde si svoboda podává ruku s nezávislostí, odpovědností a respektem k lidským právům, kde se poznávání moderních dějin prolíná s porozuměním principům demokracie a občanské společnosti – již dvacet let je tu Knihovna Václava Havla!  

Pojďte spolu s námi, našimi přáteli a podporovateli výročí oslavit. V Královské zahradě na Pražském jsme připravili „balábile“ namíchané z divadelního představení Dejvického divadla hry Václava Havla Zítra to spustíme, koncertů Ondřeje Havelky & Melody Makers a Rozálie Havelkové, dále Václava a Šimona Havelkových, kteří společně s Vojtěchem Havlem hudebně doprovodí projekci filmu z produkce Knihovny VH Havel na houbách. Michael Rozsypal bude v rámci programu natáčet svůj pořad Michaelův Mashup, proběhne debata s šéfredaktorem Respektu Erikem Taberym, Jiřím Pehe a dalšími hosty na téma Splnil se Václavu Havlovi jeho sen o aktivních Češích? Večerní program bude zahájen ceremoniálem udělení Ceny Toma Stopparda.

Dále si návštěvníci mohou poslechnout vzpomínky pamětnice a přítelkyně Václava Havla Anny Freimanové nazvané Z Hrádečku na Hrad, Jáchym Topol bude číst z knihy Václava Havla Někam jsem to ukryl, o které bude mluvit se svými hosty, a fotograf Ondřej Němec provede fotoshow Václav Havel 1976–2011 / Knihovna VH ve fotografiích. Těšit se můžete na projekce filmů Chyba (režie Jan Prušinovský), Play Havel (režie Ondřej Štefaňák), Václav Havel – život nebo Zahradní slavnost (režie Kateřina Popiolková).

Po celý den bude v Královské zahradě přístupná Výstava Neznámý VH, aneb Václav Havel dvacetkrát jinak – sestavená z dvaceti méně známých snímků z archivu Knihovny VH. Atmosféru celého dne doplní divadelní pouťové atrakce z produkce festivalu Letní Letná a venkovní šachy.

Neváhejte a dorazte. (Za)hradní slavnost patří všem!

Sdílet

Facebook | Twitter