Menu Prohledat web KVH EN

Evropa ve střetu dvou světů | Debata konference Evropské dialogy Václava Havla / Olomouc 2023

Jubilejní 10. mezinárodní konference Evropské dialogy Václava Havla 2023 Univerzita Palackého v Olomouci, 19. dubna 2023

Václav Havel byl po celý život zvyklý klást nepohodlné otázky. Jednou z nich byla úvaha o tom, kde začíná a kde končí Evropa. S ní souvisela i otázka, kde začíná a končí Rusko. Namísto postupného přibližování demokratickým a evropským normám se Rusko vydalo opačnou cestou a způsobilo na východních hranicích Evropy krveprolití, které ohrožuje výsledky více než 75 let převážně mírového vývoje. „Evropské hodnoty“ a „ruský svět“ se ocitly v nesmiřitelném protikladu. Na výsledku tohoto konfliktu, v němž zdaleka nejde pouze o nezávislost a územní celistvost Ukrajiny, závisí budoucnost celého kontinentu. Přinášíme záznam debaty, na níž vystoupil Alexej Kelin, historik a potomek donských kozáků, Valerie Korablyová, ukrajinská socioložka a ekonom Tomáš Sedláček. Diskuzi moderoval historik a vedoucí Katedry politologie a evropských studií UPOL Jiří Lach.

Konferenci pořádala Knihovna Václava Havla ve spolupráci s Univerzitou Palackého v Olomouci a za laskavé podpory Zastoupení Evropské komise v ČR. Mezi hosty vystoupil ředitel Knihovny VH Michael Žantovský, prorektor pro internacionalizaci UP Jiří Stavovčík, hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek, děkan FF UP Jan Stejskal a jako vzácný host velvyslanec Spojených států amerických Bijan Sabet.

Anglické vstupy v záznamu vbrzku zveřejníme s českými titulky.