Menu Prohledat web KVH EN

Erasmus, Spinoza, Cleveringa, Havel aneb Chvála bláznivosti

Dvacátého šestého listopadu 1940, šest měsíců po okupaci Nizozemí nacistickými vojsky, vystoupilo na protest proti propouštění svých holandských kolegů několik profesorů univerzity v Leidenu v čele s profesorem práva Rudolphem Cleveringou. S protestní přednáškou věnovanou židovskému filosofu Baruchu Spinozovi vystoupil i profesor teologie Lambertus Jacobus Van Holk. Cleveringa byl zatčen a strávil zbytek okupace ve vězení. Na počest těchto odvážných gest se v Holandsku a řadě dalších zemí každoročně koná Cleveringova přednáška na téma související s vládou zákona, svobodou a zodpovědností.

Třináctého listopadu 1986 přečetl v rotterdamské katedrála za přítomnosti Jejího Veličenstva královny Beatrice a dalších předních osobností holandského veřejného života herec Jan Tříska děkovnou přednášku Václava Havla při příležitosti udělení Ceny Erasma Rotterdamského českému dramatikovi a bojovníku za lidská práva za věrnost vlastnímu svědomí a odvážné vystupování proti potlačování svobody. Václav Havel se slavnostní ceremonie nezúčastnil z obavy, že by mu komunistický režim zabránil vrátit se do vlasti. Ve své přednášce se přihlásil k dědictví velkého holandského humanisty a jeho „chvále bláznovství“, které se dokáže vzepřít společenskému diktátu.

Na počest těchto významných vystoupení, podtrhujících sdílené hodnoty svobody a lidských práv v obou zemích, pořádá Knihovna Václava Havla ve spolupráci s velvyslanectvím Nizozemského království v České republice a Českým centrem v Rotterdamu slavnostní večer pod záštitou velvyslance Nizozemského království J. E. Daana Huisingy, během kterého vystoupí Antoaneta Dimitrova z Leidenské univerzity, Karel Hvížďala, který zavzpomíná na udělení Ceny Erasma Rotterdamského za rok 1986 Václavu Havlovi, a ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský.