Menu Prohledat web KVH EN

Odešel první polistopadový rektor Univerzity Palackého Josef Jařab

3. květen 2023

Ilustrace

Po krátké těžké nemoci zemřel Josef Jařab. Bylo mu 85 let. Profesor anglické a americké literatury, literární teoretik a překladatel byl prvním polistopadovým rektorem Univerzity Palackého v Olomouci, kterou řídil v letech 1990 až 1997.

Josef Jařab byl výraznou postavou listopadových událostí roku 1989 v Olomouci, bez váhání se postavil na stranu studentů, kteří se rozhodli stávkovat, a podpořil jejich požadavky. V lednu 1990 se stal prvním polistopadovým rektorem Univerzity Palackého, zasloužil se o zásadní proměnu školy.

Do Olomouce přivedl řadu osobností z celého světa, jako byl například básník Allen Ginsberg, divadelní režisér a herec Peter Ustinov nebo novinář a publicista Pavel Tigrid. Univerzita Palackého se díky Josefu Jařabovi dokonce stala v květnu 1990 první vysokou školou v tehdejším Československu, která udělila čestný doktorát Václavu Havlovi.

Po vypršení rektorského mandátu v Olomouci působil jako rektor Středoevropské univerzity. Jako hostující profesor pobýval na mnoha zahraničních univerzitách, včetně Harvardu. Byl držitelem čestných doktorátů ze dvou amerických a jedné britské univerzity. Jako nezávislý byl také dvakrát zvolen senátorem Senátu Parlamentu ČR. Získal řadu ocenění, mj. Cenu města Olomouce, Cenu Františka Palackého, kterou mu udělila jeho alma mater, či Cenu Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97.

Josef Jařab je autorem řady knih a překladů, své vzpomínky na dobu, kdy stál v čele Univerzity Palackého, shrnul v roce 2018 knize Rektorská rozpomínání. V roce 2019 měl premiéru i filmový dokument o Josefu Jařabovi Homo academicus.

Sdílet

Facebook | Twitter