Menu Prohledat web KVH EN

Evropské Dialogy Václava Havla a Transatlantické dialogy Havel – Albrightová 2022

13. říjen 2022

Ilustrace

Knihovna Václava Havla a Česká centra pořádají společně při příležitosti předsednictví České republiky v Radě EU seriál mezinárodních konferencí pod názvem Evropské dialogy Václava Havla a Transatlantické dialogy Havel-Albrightová. Akce proběhnou v 21 městech Evropy a USA za podpory zastupitelských úřadů ČR a mnohých místních vzdělávacích a kulturních institucí.

První ze série konferencí se uskutečnily již v květnu a červnu 2022, v předvečer českého předsednictví v Radě EU, a to v Bukurešti, Praze, Brně, Plzni a Bratislavě. Na podzim budou následovat další evropské i mimoevropské destinace, jako Sofie, Waterville (Maine), Varšava, Haag, Paříž, Londýn, Cardiff, Madrid, Tbilisi, Brusel, Mnichov, Berlín, Athény, Káhira. Na konferencích vystoupí respektovaní aktéři celosvětové intelektuální debaty, například Timothy Snyder, Marci Shore, Adam Michnik či Jacques Rupnik.

Českou republiku reprezentují Michael Žantovský, Jiří Přibáň, Radka Denemarková a další. Témata diskusí reflektují nejzávažnější soudobé problémy: další směřování Evropy, její bezpečnost optikou probíhající ruské agrese na Ukrajině, řešení energetické a environmentální krize, fake news a problematiku nových médií.

„Mottem českého předsednictví v Radě EU je Havlovo Evropa jako úkol. V jeho rámci jsme si společně s Českými centry předsevzali přiblížit odkaz Václava Havla a jeho naléhavost pro řešení současných problémů především mladým divákům v celé řadě evropských i mimoevropských měst. Je náročný jako všechny havlovské úkoly, ale odezva posluchačů na všech dosavadních Dialozích nás přesvědčuje o tom, že je to uprostřed nejvážnější krize, jaké Evropa čelí od konce studené války, aktivita nanejvýš potřebná. Pokud tuto krizi překonáme, překonáme ji jako Evropa. Pokud podlehneme, podlehneme každý zvlášť,“ řekl Michael Žantovský, ředitel Knihovny Václava Havla, který Evropské dialogy na většině míst uvádí a moderuje.

Evropské dialogy Václava Havla se uskuteční v 21 metropolích, a to i tam, kde Česká centra nemají vlastní zastoupení, například v americkém  Maine či velšském Cardiffu. Společně se zastupitelskými úřady je na pořadu dne také příprava Dialogů v Káhiře a v Istanbulu.

Sdílet

Facebook | Twitter