Menu Prohledat web KVH EN

Jiná Evropa

27. duben 2022

Ilustrace

Milí přátelé, po třech letech jsme dokončili mezinárodní projekt Jiná Evropa, během kterého jsme spolu s partnerskými institucemi zpracovali a zveřejnili záznamy rozhovorů natočených v letech 1987 a 1988 za železnou oponou a v exilu s významnými příslušníky opozice, kultury i náhodnými občany. Během tří let jsme tak připravili videa, audia a texty 106 rozhovorů v rodném jazyce mluvčích a v anglických překladech. I navzdory hygienickým omezením v době covidu jsme společně připravili 16 mezinárodních konferencí a veřejných prezentací v šesti zemích střední a východní Evropy.

Knihovna Václava Havla děkuje:

• autorům někdejšího šestidílného televizního dokumentu Jiná Evropa Jacquesi Rupnikovi, Tom Robertsovi a Nicku Fraserovi za souhlas se zpracováním a zveřejněním natočeného materiálu;

• britskému Imperial War Museum za poskytnutí natočeného materiálu;

• Národnímu filmovému archiv Praha za digitalizaci asi 1400 filmových cívek;

• Národní Széchényiho knihovně v Budapešti, Mezinárodnímu Centru Solidarity v Gdaňsku, Ústavu paměti národa v Bratislavě a Gedenkstätte Bautzner Straße v Drážďanech za zpracování své jazykové části;

• jakož i všem ostatním, kteří přispěli k převezení tří palet filmových kotoučů z Velké Británie do České republiky, tvůrci webových stránek, přepisovačům, střihačům, překladatelům a organizátorům veřejných diskusí, i všem, kteří vytvořili organizační a kancelářské zázemí.

To všechno jsme si mohli dovolit jen proto, že nám Evropská komise velkoryse přispěla svým grantem Evropa pro občany a Visegrádský fond svým Strategickým grantem.

Ti všichni přispěli k záchraně a využití exkluzivní audiovizuální sbírky, která od nynějška poslouží široké veřejnosti, historikům a studentům k prohloubení znalostí o moderní středoevropské historii.

➦ Podrobnosti najdete na stránce othereurope.com

Sdílet

Facebook | Twitter