Menu Prohledat web KVH EN

Knihovna Václava Havla a Nadace Olgy Havlové vyzývají západní představitele k rozhodným krokům pro ukončení války na Ukrajině

17. březen 2022

Ilustrace

Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové a Knihovna Václava Havla společně vyzvaly představitele světových mocností k zintenzivnění pomoci v zastavení ruské invaze na Ukrajině. V dopise adresovaném prezidentovi Spojených států amerických Joe Bidenovi, předsedovi Evropské rady Charlesi Michelovi, francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi, britskému premiérovi Borisi Johnsonovi a německému kancléři Olafu Scholzovi obě organizace, jejichž posláním je propagovat a hájit odkaz Václava a Olgy Havlových, poukazují na vážnost situace na Ukrajině a nutný další zásah západních států.

V úctě a loajalitě k odkazu Václava a Olgy Havlových, jejichž neochvějný boj za svobodu a základní lidská práva je znám i za hranicemi České republiky, není možné nadále pouze přihlížet hrůzám, které jsou nuceni prožívat lidé na Ukrajině. Rozhodné jednání zahrnující vyhlášení sankcí ze strany západních států již přineslo značné výsledky, bohužel však nevyprovokovaná ruská agrese neustává. Proto je nutné nepolevit a účinně podpořit
ukrajinský lid.
 
V dopise obě organizace žádají o uvalení dalších ekonomických sankcí na Rusko, dodání nezbytného vojenského materiálu, zpravodajské pomoci a finančních prostředků Ukrajině, a v neposlední řadě také zprostředkování humanitární pomoci.
 
„Cenu za nečinnost a lhostejnost v době krize znají národy žijící ve východní a střední Evropě příliš dobře. Je naší morální povinností postavit se na stranu těch, vůči kterým je pácháno bezpráví. Stejně tak, jak by to učinili Olga a Václav Havlovi,“ uvedla Monika Granja, ředitelka Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové.
 
„Po více než třiceti letech zvedla totalita hlavu a snaží se zvrátit vývoj, o který se tolik zasadili Václav a Olga Havlovi. Statečné ukrajinské ženy a muži brání také naši svobodu a demokracii. Účinná pomoc z naší strany je nejen naší morální povinností, ale i naším vlastním zájmem,“ prohlásil Michael Žantovský, výkonný ředitel Knihovny Václava Havla.

Sdílet

Facebook | Twitter