Menu Prohledat web KVH EN

Vyhlášení finalistů Ceny Václava Havla za lidská práva 2021

31. srpen 2021

Ilustrace

Dnes, v úterý 31. srpna 2021, byla v prostorách Knihovna Václava Havla oznámena jména trojice finalistů mezinárodní Ceny Václava Havla za lidská práva za rok 2021, kterou uděluje Rada Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77 (jména jsou uvedena abecedně):

* Maryja Kalesnikavová (Bělorusko)
je jedním z běloruských opozičních vůdců a členkou Koordinační rady. Vedla centrum pro kampaň bývalého prezidentského kandidáta Viktora Babaryky. Je jednou ze tří žen – symbolů běloruské opozice a zápasu běloruského lidu o občanské a politické svobody a základní lidská práva. Kandidátka byla v září 2020 v Minsku unesena a od té doby je zadržována. Byla obviněna z podvracení narušování národní bezpečnosti. Na hranicích roztrhala svůj pas, aby nemohla být vystěhována z Běloruska. Její bezpečnost a zdraví jsou ve vážném ohrožení.

* Reportéři bez hranic
jsou významnou nevládní organizací, která brání svobodu projevu a informací. Od roku 1985 poskytla pomoc v nouzi tisícům ohrožených novinářů po celém světě a podařilo se jí dosáhnout propuštění několika zadržených novinářů. RSF systematicky vede vyšetřování a podniká právní kroky proti osobám, které jsou odpovědné za vraždy novinářů, a podporuje demokracii odhalováním dezinformací.

* Z důvodu bezpečnosti bude identita třetího kandidáta zveřejněna později.

„Rád bych poděkoval všem, kteří zaslali nominace na cenu za rok 2021“, řekl předseda PACE Rik Daems. „Základní práva a svobody je třeba chránit a zachovávat se vší nezbytnou silou a bdělostí. Nikdy je nelze brát jako zaručené a často se jich lze domoci pouze s odhodláním a odvahou a za cenu dlouhých bitev. Právě tyto vlastnosti mají tři kandidáti, které jsme vybrali.“

„V situaci, kdy se stamiliony lidí obávají především o svoje zdraví, jsou lidská práva ohrožena více než kdy jindy, a zaslouží si o to větší pozornost. Obhájci lidských práv jsou hrdiny naší doby,“ prohlásil závěrem výkonný ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský.

Slavnostní oznámení laureáta Ceny pro rok 2021 a její předání proběhne v rámci podzimní Valné schůze Parlamentního shromáždění RE ve Štrasburku, která se uskuteční v pondělí 27. září 2021.

Knihovna Václava Havla uspořádá v Praze na počest laureáta mezinárodní konferenci. Konference The Covid Dilemmas: Rights against Responsibilities (with a special event on the human rights crisis in Afghanistan) se uskuteční ve středu 29. září 2021 v Pražské křižovatce.

Bližší informace ke konferenci budou průběžně zveřejňovány na stránkách Knihovny Václava Havla: www.vaclavhavel.cz

CENA VÁCLAVA HAVLA ZA LIDSKÁ PRÁVA
Cena Václava Havla za lidská práva vyzdvihuje mimořádný počin v oblasti ochrany lidských práv v Evropě i mimo ni. Cena je udělována každoročně Parlamentním shromážděním Rady Evropy v partnerství s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77 a je spojená s odměnou ve výši 60 000 euro.

Laureáti Ceny Václava Havla za lidská práva
2013 Ales Bjaljacký (Bělorusko)
2014 Anar Mammadli (Ázerbájdžán)
2015 Ljudmila Alexejevová (Rusko)
2016 Nadja Muradová (Irák)
2017 Murat Arslan (Turecko)
2018 Oyub Titiev (Rusko)
2019 Ilham Tohti (Čína) spolu s Youth Initiative for Human Rights
(země západního Balkánu)
2020 Loujain Al-Hathloul (Saúdská Arábie)

 

Sdílet

Facebook | Twitter