Menu Prohledat web KVH EN

Knihovna Václava Havla vyhlásila laureátku Ceny Toma Stopparda za rok 2021

29. červen 2021

Ilustrace

V úterý 29. června 2021 Knihovna Václava Havla vyhlásila v prostorách Rezidence primátora hlavního města Prahy laureátku výroční Ceny Toma Stopparda za vynikající původní esejistickou práci v českém jazyce. Stala se jí Josefína Formanová, divadelnice, dramaturgyně, výtvarnice a herečka.

Cena, kterou v letech 1984–2017 organizovala Nadace Charty 77, je udělována každoročně tříčlennou porotou za původní, knižně nevydanou esej v českém jazyce, přispívající mimořádným způsobem k pochopení stavu současné společnosti a společenských procesů, civilizace a civilizačních okruhů, mezinárodního prostředí, lidských práv, literárních a uměleckých děl a jejich tvůrců, nových vědeckých objevů, moderní historie a procesů odehrávajících se v lidské duši. 

Cena je dotována částkou 50 000 korun, kterou pro tento účel poskytuje sir Tom Stoppard. 

V letošním ročníku se sešly tři desítky prací, které hodnotila porota ve složení: překladatelka Anna Kareninová, právník a sociolog Jiří Přibáň a spisovatelka a historička umění Kateřina Tučková. Záštitu nad udílením Ceny převzala pražská radní Hana Kordová Marvanová. Slavnostní vyhlášení Ceny se vzhledem k hygienickým opatřením uskutečnilo s omezenou účastí veřejnosti v prostorách Rezidence primátora hlavního města Prahy.

Reportáž z ceremoniálu bude odvysílána na www.havelchannel.cz v sobotu 3. července 2021, v den 84. narozenin sira Toma Stopparda.

Zůstávám hrdý na svoje spojení s českou literaturou prostřednictvím Ceny Toma Stopparda. Je neuvěřitelné připomínat si její počátky v dobách totality, napsal při této příležitosti slavný britský dramatik a scenárista českého původu.

A česká literatura může být hrdá na svoje spojení s Tomem Stoppardem, prohlásil Michael Žantovský, ředitel Knihovny Václava Havla. Doufáme, že udílení Ceny přispěje k rozkvětu české esejistiky, která je často popelkou v dnešním komercionalizovaném literárním světě.

Související fotogalerie

Sdílet

Facebook | Twitter