Menu Prohledat web KVH EN

Knihovna Václava Havla bude udělovat Cenu Toma Stopparda

15. leden 2021

Ilustrace

Podle dohody s britským dramatikem českého původu sirem Tomem Stoppardem se Knihovna Václava Havla ujímá udělování výroční Ceny Toma Stopparda za vynikající původní esejistickou práci v českém jazyce.

Cena, kterou do roku 2017 organizovala Nadace Charty 77, bude udělována každoročně tříčlennou porotou za původní, knižně nevydanou esej v českém jazyce, přispívající mimořádným způsobem k pochopení stavu současné společnosti a společenských procesů, civilizace a civilizačních okruhů, mezinárodního prostředí, lidských práv, literárních a uměleckých děl a jejich tvůrců, nových vědeckých objevů, moderní historie a procesů odehrávajících se v lidské duši. 

Cena bude dotována částkou 50 000 korun, kterou pro tento účel poskytuje Tom Stoppard. 

Členství v porotě pro letošní ročník Ceny se ujímají překladatelka Anna Kareninová, právník a sociolog Jiří Přibáň a spisovatelka a historička umění Kateřina Tučková. Příspěvky k posouzení pro Cenu Toma Stopparda lze zaslat do 31. března 2021 na adresu Knihovny Václava Havla. Detailní informace o výběru a udělení Ceny lze nalézt v jejím statutu na www.vaclavhavel.cz. Slavnostní vyhlášení Ceny se uskuteční počátkem léta 2021 při příležitosti 85. narozenin sira Toma Stopparda.

K obnovení Ceny se světově proslulý britský dramatik vyjádřil: „Jsem nadále hrdý na svoje spojení s českou literaturou prostřednictvím Ceny Toma Stopparda. Představuje pro mě i vzácnou vzpomínku na dobu jejího vzniku.”

Božena Jirků, ředitelka Nadace Charty 77, při této příležitosti řekla: „Těší mě, že Tom Stoppard nadále podporuje cenu, která vznikla v roce 1983 díky jeho tehdejšímu přátelství se zakladatelem Nadace Charty 77 Františkem Janouchem. Nadace ji udělovala v letech 1983–⁠2017 a jsem moc ráda, že se jí ujímají naši přátelé z Knihovny Václava Havla. Cena Toma Stopparda si nemohla najít lepší nový domov.”

„Cena Toma Stopparda symbolizuje nezávislé české myšlení již od svého vzniku v dobách totalitního režimu. Václav Havel a Tom Stoppard byli blízcí přátelé a duchovní souputníci až do smrti bývalého prezidenta v roce 2011. I mě pojí se sirem Tomem několik desetiletí přátelství a spolupráce. Věřím, že v novém domově a nové podobě se Cena Toma Stopparda stane nepominutelným impulsem pro vznik mimořádných esejistických děl, přispívajících k pochopení světa kolem nás a nás samotných,” prohlásil Michael Žantovský, ředitel Knihovny Václava Havla.

Sdílet

Facebook | Twitter