Menu Prohledat web KVH EN

Výběr finalistů pro Cenu Václava Havla za lidská práva za rok 2020 se soustředil na ženská práva

7. leden 2021

Ilustrace

Porota Ceny Václava Havla za lidská práva, která oceňuje významné aktivity občanské společnosti na obranu lidských práv v Evropě a ve světě, dnes oznámila užší výběr tří kandidátek angažovaných v oblasti ženských práv a genderové rovnoprávnosti.

Dnešní telekonferenční zasedání poroty, složené z nezávislých osobností z lidskoprávní sféry, jíž předsedá prezident Parlamentního shromáždění Rady Evropy Rik Daems, se rozhodlo nominovat tři kandidátky v tomto abecedním pořadí:

Loujain Alhathioulová (Saúdská Arábie) je jednou z vůdkyň feministického hnutí v této zemi. Loujain Alhathioulová je přední aktivistka hnutí za ženská práva, stojící v čele odporu proti zákazu řízení žen v Saúdské Arábii a saudskému systému mužského opatrovnictví. Byla opakovaně zadržena, odsouzena a od roku 2018 je uvězněna.

Sestry z kláštera Amitabha Drukpa (Nepál) představují skupinu mladých buddhistických mnišek, které zastávají genderovou rovnoprávnost, udržitelnost životního prostředí a kulturní toleranci v horských vesnicích v Himálajích. Proslavily se dodáváním zásob do odlehlých vesnic po zemětřesení v oblasti Káthmandú v roce 2015. Sestry z kláštera Amitabha Drukpa také vyučují sebeobranu pro ženy a mají za sebou cestu více než 20 000 kilometrů na kole na protest proti obchodu se ženami a mladými dívkami.

Julienne Lusengeová (Kongo) je konžská lidskoprávní aktivistka, která dokumentuje případy sexuálního zneužívání a násilí proti ženám v Kongu. Sehrála důležitou roli při usvědčení Thomase Lubangy z rekrutování dětských vojáků před Mezinárodním trestním tribunálem, shromáždila usvědčující důkazy o sexuálním zotročování v procesu s Germanem Katangou a přispěla k usvědčení stovek pachatelů činů sexuálního násilí proti ženám v celonárodním měřítku. Kvůli její práci jí bylo častokrát vyhrožováno.

Laureátka výroční ceny doprovázené odměnou 60 000 euro bude oznámena na zahajovací schůzi jarního zasedání Parlamentního shromáždění Rady Evropy 19. dubna 2021. Obvyklý rozvrh udělování Ceny byl pozdržen kvůli výjimečné situaci způsobené pandemií Covid-19.

„Chtěl bych poděkovat všem, kdo předložili návrhy na udělení Ceny v tomto neobvyklém roce," řekl prezident Parlamentního shromáždění Rik Daems. „Z mnoha hodnotných návrhů jsme po diskusi vybral tři výborné kandidátky, hodné odkazu Václava Havla. Nebude snadné z nich vybrat konečnou vítězku."

„Ženy a muži, kteří bojují každodenně za naše práva, si zaslouží naši hlubokou vděčnost a obdiv,” dodal. Volají vlády k zodpovědnosti a brání rovnoprávnost s odvahou a odhodláním, často za cenu velkých osobních obětí. Stojí v přední linii snahy o budování spravedlivějšího světa, za což jsme jim všichni vděční.”

Cenu Václava Havla za lidská práva udílí každoročně Parlamentní shromáždění Rady Evropy spolu s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77. Cenu představuje odměna 60 000 Euro, pamětní plaketa a diplom.

„Podzimní pražskou konferenci, která se obvykle koná při příležitosti udělení Ceny Václava Havla, jsme vloni věnovali ženským právům,” komentoval výběr poroty ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. „Jsme rádi, že se obdobným hlediskem řídila i porota.”

Od roku 2013 cenu obdrželi postupně Aleš Bjaljatský (Bělorusko), Anar Mammadli (Ázerbájdžán), Ludmila Alexejevová (Rusko), Nadia Muradová (Irák), Murad Arslan (Turecko), Oyub Titiev (Ruská federace), a za minulý rok společně Ilham Tohti (Čína) a skupina Youth Initiative for Human Rights (země západního Balkánu).

Sdílet

Facebook | Twitter