Menu Prohledat web KVH EN

Finalisté Ceny Václava Havla za lidská práva

27. srpen 2019

Ilustrace

Dnes, v úterý 27. srpna 2019, byla v prostorách Knihovny Václava Havla oznámena jména trojice finalistů mezinárodní Ceny Václava Havla za lidská práva za rok 2019, kterou uděluje Rada Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77.

LETOŠNÍ FINALISTÉ:

  • Ilham TOHTI (Čína) je veřejně známý ujgurský intelektuál z Číny. Přes dvacet let se angažuje v rozvíjení dialogu a porozumění mezi Ujgury a Číňany. V roce 2014 byl odsouzen na doživotí. 
  • Buzurgmehr YOROV (Tádžikistán) je právník v oblasti lidských práv, který téměř 20 let zastupuje osoby pronásledované pro jejich politické přesvědčení a aktivismus. Je hlasitým oponentem vlády a veřejně odsoudil vládu a státní orgány za zneužívání lidských práv. V roce 2015 byl odsouzen na 28 let vězení. 
  • Youth Initiative for Human Rights (Mládežnická iniciativa za lidská práva) byla založena v roce 2003. Propaguje usmíření prostřednictvím navazování vztahů mezi mladými lidmi na Balkáně, kteří pocházejí z různých etnických skupin, oblastí a zemí. YIHR se snaží rozšířit účast mladých na procesu přeměny justičního systému a budovat vazby, které zamezí dalšímu etnickému konfliktu, který tolik let devastoval tento region. 

Mezinárodní komisi Ceny Václava Havla za lidská práva, která dnes zasedala v Praze, předsedá Liliane Maury Pasquier – prezidentka Parlamentního shromáždění rady Evropy –, členy jsou Marie–Louise Bemelmans–Videc – politička a pedagožka, Martin Bojar, profesor neurologie UK v Praze, Anne Brasseur – bývalá prezidentka Parlamentního shromáždění rady Evropy a politička, Martin Bútora – sociolog a diplomat, Michael Žantovský – diplomat a ředitel Knihovny Václava Havla a Nils Muižnieks – bývalý Komisař Rady Evropy pro lidská práva.

Slavnostní oznámení laureáta Ceny pro rok 2019 a její předání proběhne ve Štrasburku v pondělí 30. září 2019

Knihovna Václava Havla uspořádá na počest laureáta mezinárodní konferenci. Konference Ode zdi ke zdi se uskuteční ve středu 2. října 2019 v Praze. Bližší informace naleznete zde.

Sdílet

Facebook | Twitter