Menu Prohledat web KVH EN

George Bush (12. 6. 1924 – 30. 11. 2018)

1. prosinec 2018

Ilustrace

Prezident Spojených států George Bush navštívil Československo symbolicky v den prvního výročí pádu komunismu 17. listopadu 1990 a byla to první návštěva americké hlavy státu v Československu vůbec. Na zaplněném Václavském náměstí v Praze oslovil veřejnost, která ho přivítala s velkým nadšením, připomněl vazby, které pojí USA s Československem od roku 1918, a daroval naší zemi repliku  amerického Zvonu svobody. Na přání Václava Havla mimo jiné promluvil i v pořadu Československého rozhlasu Hovory v Lánech vysílaných 18. listopadu 1990.

„Je pro mne ctí, že mohu být v Československu v den prvního výročí sametové revoluce, a jsem dvojnásobně poctěn skutečností, že navštěvuji vaši zemi jako první americký prezident v historii. Pane prezidente Havle, děkuji vám za to, že jste mě pozval k návštěvě Československa. Barbaře i mně se tu moc líbí. Jsem navíc poctěn tím, že jste mě pozval i jako hosta svých rozhlasových Hovorů. Strávil jsem v Praze báječný den, setkal jsem se s novými představiteli Československa – jak federálními, tak republikovými. Pronesl jsem projev ve vašem Federálním shromáždění, v síni, kterou budování nové demokracie probudilo k životu. A pak jsem se na Václavském náměstí přidal k oslavám prvního výročí vaší sametové revoluce.

Tento den, věřte mi, patřil k nejzajímavějším v mém životě. Vztahy mezi našimi zeměmi jsou jedinečné, navazují na období vzniku československého státu. V Americe cítíme zvláštní příchylnost k vašim národům. Naše země byly sice pak téměř po celou dobu komunistického panství vzájemně odtrženy, ale teď začínáme dohánět to, co dvě generace bohužel zameškaly. Je mi líto, že jsem během tohoto krátkého pobytu nestačil navštívit Slovensko, a tak mi aspoň dovolte věnovat v této chvíli zvláštní pozdrav právě Slovákům: jsem velice potěšen tím, že v Bratislavě bude co nevidět znovu otevřen konzulát Spojených států amerických. Dále mi dovolte předat vzkaz všem občanům České a Slovenské Federativní Republiky: těšíme se spolu s vámi z vaší svobody a slibujeme vám, že vás v tomto klíčovém okamžiku dějin nenecháme o samotě.

Pane prezidente Havle, ještě jednou vám děkuji za to, že jste mi umožnil podílet se na vašem programu na vlnách svobodného Československa. Bůh žehnej vám všem.“

Sdílet

Facebook | Twitter