Menu Prohledat web KVH EN

Gusen – tábor pro vyhlazení elit

Ilustrace
  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 6. březen 2023, 19:00 – 21:00

Koncentrační tábor Mauthausen patří mezi nejdůležitější místa paměti spjatá s likvidací českých odpůrců nacismu. Není však příliš známá skutečnost, že pobočka Mauthausenu – tábor Gusen, nacházející se o několik kilometrů dál – je velmi významným místem pro Poláky. Už v okamžiku vzniku je v německých dokumentech označován jako „Vernichtungslager für die polnische Intelligenz”. Proto se o něm občas v Polsku hovoří jako o „druhé“ nebo „západní“ Katyni.

Na rozdíl od Mauthausenu dnes v Gusenu stopy po dávném táboře prakticky nenajdete a snahy o důstojnou připomínku obětí tábora stále trvají.

Debatu o minulosti a současnosti tábora v Gusenu zahájí dokumentární snímek V Gusenu režiséra Marka Zające, který bude hostem diskuse, a Mirosława Krzyszkowského.

V debatě dále vystoupí historici Vlastislav Janík (český zástupce v Mezinárodním mauthausenském výboru) a paní Martha Gammer, členka lokálního sdružení Gusen Gedenkdienstkomitee.

Pořad uvede Michael Žantovský.

Organizátory diskuze jsou Knihovna Václava Havla, Nadace polsko-německé spolupráce, Evropská síť paměti a solidarity, Muzeum paměti XX. století a Polský institut v Praze.

Projekce polsky s českými titulky, diskuse probíhá v angličtině s tlumočením do češtiny.

Sdílet

Facebook | Twitter