Menu Prohledat web KVH EN

Havel, Evropa a svět

Ilustrace
  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 25. leden 2023, 19:00 – 21:00

Role Knihovny Václava Havla ve veřejné diplomacii České republiky

Knihovna Václava Havla se v duchu odkazu Václava Havla aktivně podílí na veřejné diplomacii a aktivitách za hranicemi ČR. Již osmý rok pořádáme Evropské dialogy Václava Havla jako příležitost k diskusi o tématech, které stojí před Evropou a jejími občany. Již deset let udělujeme společně s Parlamentním shromážděním rady Evropy a Nadací Charty 77 Cenu Václava Havla za lidská práva a pořádáme k ní mezinárodní konferenci. Již dva roky pořádáme též Transatlantické dialogy Václava Havla, nyní pod jménem Havel-Albright Transatlantic Dialogues. Od roku 2017 jsme členem Sítě politických institutů a nadací velkých Evropanů při Evropském parlamentu.

V roce 2022 jsme se podíleli na koncepci předsednictví České republiky v Radě Evropské unie zastřešené Havlovým mottem Evropa jako úkol. Do konce roku proběhne ve spolupráci s Českými centry 16 Evropských dialogů Václava Havla v 12 zemích Evropské unie a v Egyptě. Na třech místech v Evropě a Spojených státech proběhly Havel-Albright Transatlantic Dialogues. A letošní konference k Ceně Václava Havla za lidská práva se pod názvem Zločin a trest zabývala otázkou potrestání válečných zločinů spáchaných během ruské agrese proti Ukrajině.

Poznatky ze všech těchto akcí a význam odkazu bývalého prezidenta se během večera o Havlovi, Evropě a světu budou snažit shrnout: ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek, generální ředitel Českých center Ondřej Černý, ředitel Českého centra Paříž Jiří Hnilica, Jitka Pánek Jurková, ředitelka Českého centra Brusel (on-line), a profesor práva na Cardiff University Jiří Přibáň. Večerem provede Michael Žantovský, ředitel Knihovny Václava Havla.

Související fotogalerie

Související videa

Sdílet

Facebook | Twitter