Menu Prohledat web KVH EN

Vladimír Dzuro: Démoni balkánské války

Ilustrace
  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 26. říjen 2022, 19:00 – 21:00

Vladimír Dzuro byl první a po dlouhou dobu jediný Čech, který v úřadu hlavního žalobce Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii vyšetřoval válečné zločiny na Balkáně. Podílel se na prvním zatčení válečného zločince od norimberských procesů. Rozkrýval pozadí masakru u Vukovaru na farmě Ovčara. Někdejší pražský kriminalista působil více než devět let v týmu pověřeném vyšetřováním válečných zločinů Srbů v bývalé Jugoslávii. Nyní vede kancelář Úřadu pro vnitřní záležitosti OSN v New Yorku. Kniha Vyšetřovatel, kterou napsal, přináší jeho unikátní svědectví. Na její motivy vznikl komiks Démoni balkánské války, jejž inicioval Jan Kužník.

Komiks se snaží přiblížit nesmyslnost samotného válečného konfliktu, zrůdnost etnického násilí a nebezpečí falešných zpráv v médiích i těm čtenářům, kterým dílo Vladimíra Dzuro zatím uniklo.

Hosté: Vladimír Dzuro, bývalý vyšetřovatel Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii, Jan Kužník, iniciátor a spoluautor scénáře komiksu Démoni balkánské války, Zdeněk Ležák, spoluautor scénáře komiksu Démoni balkánské války, a Jakub Dušek, ilustrátor komiksu Démoni balkánské války.

Moderuje David Šťáhlavský, dramaturg a publicista, Český rozhlas Plus.

Večer zahájí Jáchym Topol.

Sdílet

Facebook | Twitter