Menu Prohledat web KVH EN

Svobodná akademie #4: Klimatická změna – nevyhnutelná katastrofa, nebo šance pro lepší budoucnost? - ZRUŠENO

Ilustrace
  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 15. září 2022, 19:00 – 20:30

O dopadech klimatické změny slyšíme každý den a dotýkají se negativně každého z nás, přesto je to téma, které ve velkém rozděluje společnost. Za života Václava Havla nebylo ještě jasné, jakou měrou člověk ovlivňuje klima a zda se přeci jen nejedná o přirozený cyklus. Přesto si Václav Havel kladl otázku: „Nepřipraví nás čekání na jeho potvrzení, na onu nevyvratitelnou přesnost jen o čas, potřebný k relativně bezbolestným opatřením oproti těm, která bychom museli podstoupit v případě dalších odkladů?“ Ukázalo se, že měl pravdu. Věda se od té doby posunula a dnes o stoprocentním vlivu člověka na současné oteplování planety neexistují pochyby.

Bohužel jsme promeškali potřebný čas pro zavedení relativně bezbolestných opatření a nastartovali přírodní změny, které už nepůjde zvrátit. Jedinou cestou ven je odklon od fosilních paliv a modernizace všech lidských odvětví. Jedině tak dokážeme předat udržitelnou Zemi našim dětem a vnukům.

O vědeckých faktech, dopadech klimatické změny na naše životy i osobních zkušenostech z pobytů v Arktidě bude v přednášce mluvit Marie Šabacká, česká bioložka zaměřující se na výzkum polárních oblastí.

Sdílet

Facebook | Twitter