Menu Prohledat web KVH EN

Michal Plzák a Lucie Vopálenská: Pro smrt uděláno

Ilustrace
  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 3. listopad 2021, 19:00 – 20:00

Živé rozhovory o posledních věcech.

Jak mluvit o smrti? Autory přijalo 26 osobností, které jim věnovaly svou důvěru, aby spolu toto obtížné téma ohledávali. Učili se být citliví, ale neodbytní. Zveme vás, abyste s námi ztratili strach. Ne možná ze smrti, ale z mluvení o ní.

Kniha není akademickým pojednáním, ani jen užitečnou, instruktážní příručkou, i když tyto parametry obsahuje také. Z rozhovorů vyplývá, jak rozmanité podoby bere na sebe vědomí smrti a obavy z ní, a rovněž i samo mluvení o tomto intimním a obtížném tématu. Všeobecně se předpokládá, že je to téma tabuizované, vytěsňované, ale z rozhovorů vyplývá, že to tak úplně není. Větší obtíž může představovat nacházení způsobu, jak téma „lidsky“ a otevřeně v rozmluvě pojednat. Jedním z účelů knihy je povzbudit k větší otevřenosti v otázkách lidské konečnosti, samoty, utrpení, lidské důstojnosti a vyrovnávání se s neznámým.

Pozvání k nesnadnému tématu mj. přijali: vědec a filosof Ivan M. Havel, spoluzakladatelka hospice Cesta domů Martina Špinková, psychiatr Radkin Honzák, politik a kníže Karel Schwarzenberg, vrchní zemský rabín a spisovatel Karol Sidon, římskokatolický biskup Václav Malý, evangelický farář Miloš Rejchrt, hrobník David Stejskal, ředitel Pohřebního ústavu hl. města Praha, zakladatelka České alzheimerovské společnosti Iva Holmerová, či básníci J. H. Krchovský, Petr Hruška a velitel útvaru speciálních operací, afghánský veterán Lumír Němec i anglický filosof Peter Wilberg, který mluví o svém umírání.

Knihu představí Michal Plzák a Lucie Vopálenská společně s filozofem Miroslavem Petříčkem a malířkou Věrou Novákovou Brázdovou.

Večerem provází Jáchym Topol.

Pořádá Knihovna Václava Havla ve spolupráci s nakladatelstvím Kalich.

Související fotogalerie

Sdílet

Facebook | Twitter