Menu Prohledat web KVH EN

Václav Havel: Moc bezmocných

Ilustrace
  • Kde: Valdštejnská zahrada, Letenská 123/4, Praha – Malá Strana
  • Kdy: 15. září 2021, 18:00 – 24. říjen 2021, 20:00

Výstava se koná u příležitosti nedožitých 85. narozenin a 10. výročí úmrtí Václava Havla.

Václav Havel: Moc bezmocných je výstava inspirovaná stejnojmenným a patrně nejznámějším esejem Václava Havla, který byl přeložen do více než dvaceti jazyků; kromě většiny evropských také například do čínštiny, hindštiny, indonéštiny či gruzínštiny. Esej po několik desítiletí inspiruje disent a politickou opozici doslova po celém světě. Jeho nadčasovost a nezávislost na povaze nesvobodného režimu potvrzovali při osobních setkáních s autorem pronásledovaní od Kuby a Venezuely po Bělorusko a Barmu.

Výstava je autorskou kompozicí italského novináře Ubalda Casotta a Francesca Magniho, kteří zvolili atraktivní formu fiktivního rozhovoru, v němž využívají Havlovy myšlenky formulované v Moci bezmocných (1978) a knihách Dopisy Olze (1979‒1982), Dálkový výslech (1986) a Prosím stručně (2006). Texty doprovázejí fotografie různých autorů. Italská verze výstavy měla svou premiéru v Rimini v létě roku 2019 a poté sklidila úspěch v Římě, v Madridu a na dalších místech.

Hlavním smyslem a ambicí výstavy je oslovit zejména mladou generaci po celé Evropě a inspirovat ji k přemýšlení o sobě samé, o světě, o Evropě a o odpovědnosti člověka jako neoddělitelné součásti jeho práv a svobod.

​Výstavu pořádá Senát Parlamentu České republiky, Knihovna Václava Havla, městská část Praha 6 a Meeting Brno. Záštitu nad výstavou převzal předseda Senátu PČR Miloš Vystrčil.

Související videa

Sdílet

Facebook | Twitter