Menu Prohledat web KVH EN

Koncert proti totalitě

Ilustrace
  • Kde: on-line
  • Kdy: 17. listopad 2020, 19:00 – 20:00

Koncert proti totalitě je pořádaný tradičně v den výročí sametové revoluce a připomíná zároveň i Mezinárodní den studentstva, který byl vyhlášen po tragických událostech 17. listopadu 1939. Pořadatelem je Hudební a taneční fakulta Akademie múzických umění v Praze, spolupořadateli letošního ročníku jsou Akademie výtvarných umění a Knihovna Václava Havla.

Sedmý ročník Koncertu proti totalitě přivítá diváky v sále Martinů ON-LINE. Na pódiu své alma mater se díky koncertu setkají současní studenti se svými profesory a úspěšnými absolventy. Tradičně zazní skladby autorů, jejichž životy a tvorbu poznamenaly totalitní režimy či byli přímo vystaveni různým formám bezpráví.

Dramaturgie představí Sonátu pro klavír maďarského autora Bély Bartóka v podání studenta HAMU Tomáše Vrány. Dále zazní písňový cyklus Písničky na dvě stránky, který zkomponoval Bohuslav Martinů v exilu ve Spojených státech. Diváci se mohou těšit na sopranistku Kristýnu Kůstkovou, studentku AMU a současně newyorské Mannes, a jednoho z nejlepších českých klavíristů Martina Kasíka. Vrcholem dramaturgie je Kvartet pro konec času, který Olivier Messiaen napsal v roce 1940 na německý papír od strážce zajateckého tábora Stalag VIII A. Interpretace díla se zhostí hudebníci - koncertní mistr České filharmonie a student HAMU houslista Jan Mráček, violoncellista Jiří Bárta, klavírista Martin Kasík a klarinetista Irvin Venyš.

Hudba sbližuje nejen národy, ale letos nás k výročí 17. listopadu významně sblíží i v našich koronavirových norách. Díky,“ říká ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský, jenž spolu s rektorem AMU Janem Hančilem koncert zahájí.

Koncert doprovází výstavní projekt Doba trvanlivosti z dílny Akademie výtvarných umění, který představí grafická díla současných studentů, absolventů a profesorů AVU. On-line přenos Koncertu vizuálně doprovodí ukázky a po ukončení nouzového stavu bude výstava přístupná v respiriu HAMU.

On-line přenos můžete sledovat na Facebooku Knihovny Václava Havla.

Sdílet

Facebook | Twitter