Menu Prohledat web KVH EN

Monika Zgustová: Oblečené k tanci na sněhu

Ilustrace
  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 23. září 2020, 19:00 – 21:00

Monika Zgustová, česká spisovatelka a překladatelka do španělštiny a katalánštiny (převedla více než padesát děl významných českých autorů) žijící od osmdesátých let v Barceloně, představí jedno ze svých posledních děl na pomezí románu a literatury faktu Oblečené k tanci na sněhu, v němž zachycuje autentická svědectví devíti „silných, vnímavých a statečných“ žen, které se dostaly do spárů jednoho z nejděsivějších totalitních režimů, a přece se nezlomily a dokázaly se vrátit do alespoň zčásti normálního sovětského života.

Zgustové hrdinky líčí nejen své děsivé zkušenosti s prostředím stalinských lágrů, ale také strázně onoho „návratu do civilu“, jenž byl nejednou stejně nesnadný jako pobyt v místech s běžným lidským životem skoro neslučitelných.

Všechny se shodnou na tom, že přežily zejména díky skutečnosti, že se upnuly na literaturu a poezii a nalezly krásu i ve zcela odlidštěných podmínkách a že jim pobyt v táborech pomohl si uvědomit, jaké hodnoty jsou skutečně důležité. Drásavému tématu navzdory je kniha oslavou života a vyznívá pozitivně v tom smyslu, že i takto drastickou zkušenost je možné přežít.

Večer uvádí Libor Dvořák.

Pořádá Knihovna Václava Havla ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

Související videa

Sdílet

Facebook | Twitter