Menu Prohledat web KVH EN

On-line diskuse KnVH: Přežije Evropská unie pandemii?

Ilustrace
  • Kde: on-line
  • Kdy: 6. květen 2020, 20:00 – 21:00

I když se zdá, že koronavirová krize je v Evropě alespoň pro tuto chvíli za kulminačním bodem, nikdo v této chvíli netuší, jak se bude vyvíjet dál a jak budeme schopní se vyrovnat s jejími zdravotními, ekonomickými a sociálními dopady.

Členské státy EU se dosud s nákazou vyrovnávaly především na národní úrovni. Zaspala EU nebo nemá příslušné kompetence? Mnozí evropští představitelé, včetně předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyen, se obávají o budoucí soudržnost Evropské unie, eurozóny a schengenského prostoru. Kritici tvrdí, že orgány EU krizi nezvládají, jiné hlasy spíše povzbuzují k zásadním reformám. Jednota neexistuje ani co se týče postoje k neliberálním tendencím a problémů demokracie a právního státu v Maďarsku, Polsku a dalších zemích, či procesu dalšího rozšiřování EU. Jak se dívají na roli EU během krize evropští občané a voliči? Může EU vyjít z této krize posílená nebo naopak vývoj posílí její krizi?

O těchto tématech budou hovořit místopředsedkyně Evropské komise VĚRA JOUROVÁ, poslanci Evropského parlamentu MICHAL ŠIMEČKA a ALEXANDR VONDRA a MARTIN BUCHTÍK, ředitel analytického institutu STEM.

Moderuje MICHAEL ŽANTOVSKÝ, ředitel Knihovny Václava Havla.

Diskuse bude ke zhlédnutí na YouTube kanálu Knihovny a na internetové televizi Havel Channel.

Související videa

Sdílet

Facebook | Twitter