Menu Prohledat web KVH EN

Jan Patočka – nejen filozof, nejen chartista

Ilustrace
  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 29. duben 2020, 19:00 – 21:00

Debata o osobnosti předního filozofa 20. století a jednoho z prvních mluvčí Charty 77.
 

Když měl známý lingvista Roman Jakobson jmenovat tři největší české myslitele, označil vedle J. A. Komenského a T. G. Masaryka také českého filozofa Jana Patočku. Jan Patočka byl v tomto smyslu originální filozof evropského formátu, reprezentant fenomenologie. Když přemýšlíme, kdo inspiroval myšlenky o svobodě československé společnosti a o lidských právech, kdo významně formoval protikomunistický vzdor a náš disident, tak je to především první mluvčí a první mučedník Charty 77 Jan Patočka. Svoji filozofii vtiskl do vznikající Charty a za tyto své myšlenky položil, po opakovaném, mnohahodinovém výslechu na StB, i svůj život.

V jednom z posledních svých textů Čím je a čím není Charta 77 Jan Patočka píše: „Běží dnes o to, aby pohnutky jednání neležely nadále jedině nebo převahou v oblasti strachu a zvýhodnění, nýbrž v úctě k tomu, co je v člověku vyššího, v porozumění pro povinnost, pro obecně dobré, pro nezbytnost vzít na sebe v tomto směru i nepohodlí, nepochopení a jisté riziko.“

O Janu Patočkovi jako filozofovi, chartistovi i jako prostém i neobyčejném člověku zároveň budou diskutovat Jan Sokol – filozof a Patočkův zeť, Martin Palouš – pedagog, diplomat a chartista, Ivan Chvatík – jeden ze zakladatelů Archivu Jana Patočky při Filozofickém ústavu AV ČR.

Moderuje vysokoškolský pedagog Jan Samohýl.

Pořádá Knihovna Václava Havla ve spolupráci s Muzeem paměti XX. století.

Sdílet

Facebook | Twitter