Menu Prohledat web KVH EN

Kauza Lidice: Úcta k pamětníkům vs. historická fakta

Ilustrace
  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 27. duben 2020, 19:00 – 21:00

Lidická kauza upozornila na dilema, se kterým se publicisté, publicistky a historici a historičky pracující s pamětníky setkávají poměrně často. Jak se vypořádat s tím, pokud se objeví informace, které pamětník či pamětnice nezná? Mají historici a publicisté právo otevřít Pandořinu skříňku jen proto, aby pamětníka konfrontovali a získali více informací? Nebo mají raději mlčet, aby pamětníka neranili? Existuje vůbec nějaká zlatá střední cesta, kdy nechcete pamětníkovi jitřit vzpomínky na minulost, ale zároveň nechcete cenzurovat konkrétní historickou událost? 

Každý z diskutujících má dlouholeté zkušenosti s pamětníky, ať už jsou to osudy přeživších holokaustu, politických vězňů nebo emigrantů, či „obyčejných“ lidí a ve své práci toto dilema řešili mnohokrát. Stejně tak jako otázku, jak zacházet s výpověďmi narátorů a narátorek, co zveřejnit a co raději ne – v zájmu osob, které vedly rozhovor s námi a ne se širokým publikem.

Hosté: Judita Matyášová – novinářka a publicistka, věnuje se především příběhům židovských dětí, které před válkou odjely do zahraničí. Zabývá se také osudy českých emigrantů. Pavel Kosatík – spisovatel, autor životopisů řady osobností XX. století, Pavla Frýdlová – literární a filmová dokumentaristka, orální historička, zaměřuje se na zviditelnění žen a jejich postavení ve společnosti, vedla mezinárodní projekt Paměť žen.

Debatu moderuje Irena Kalhousová, politoložka, ředitelka Herzlova centra izraelských studií Univerzity Karlovy.

Sdílet

Facebook | Twitter