Menu Prohledat web KVH EN

Projekce filmu Poslední cyklista

Ilustrace
  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 28. únor 2020, 19:00 – 21:00

Satiricko-alegorická kabaretní komedie Karla Švenka Poslední cyklista – u nás téměř neznámé terezínské dílo. V Terezíně se bohužel dočkala jen generální zkoušky.

Jana Šedová, představitelka Máničky, která z původního obsazení jako jediná přežila holocaust, v roce 1961 hru s pomocí Darka Vostřela rekonstruovala „ze své paměti“. Tato verze se stala předlohou pro text americké spisovatelky Naomi Patzové, který se od roku 2008 uvádí hojně především na univerzitách v USA a Mexiku. Einhornova inscenace na scéně La MaMa Theater z roku 2017 se dočkala i filmové verze, kterou režisér osobně představí divákům – téměř symbolicky – na půdě Knihovny Václava Havla.

Edward Einhorn je režisér, dramatik a vůdčí osobnost newyorského Untitled Theater #61: A Theater of Ideas, který založil před pětadvaceti lety. Jeho autorskou a režijní dráhu charakterizují dva hluboké zájmy: o židovskou kulturu a o absurdní drama. Oba ho postupně přivedly i ke kultuře české. V roce 2006 zorganizoval dnes už legendární Havel Festival v New Yorku, během něhož představil celé dramatické dílo Václava Havla, většinou za účasti autora. Festival židovského divadla pořádal Edward Einhorn v New Yorku v roce 2009.

Večer se koná v Knihovně Václava Havla v rámci XIV. ročníku mezinárodního festivalu proti totalitě, zlu a násilí, pro paměť národa Mene Tekel.

Sdílet

Facebook | Twitter