Menu Prohledat web KVH EN

Tváře normalizace

Ilustrace
  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 25. únor 2020, 19:00 – 21:00

Normalizace si ve společnosti vydobyla pověst přece jen snesitelného, „gulášového“ komunismu, během nějž se před realitou utíkalo na chalupu nebo k deskám Karla Gotta. Ve skutečnosti to však byly roky mimořádně ničivé. Společenská apatie, letargie, neochota přijmout se svobodou i zodpovědnost, to vše má kořeny nikoliv na šibenicích padesátých let a v jáchymovské věži smrti, ale v režimu, který přivezly sovětské tanky v srpnu 1968. Právě kvůli plíživosti, která degradovala ducha i vůli většiny obyvatelstva, je namístě si připomínat, jak nesmírně zlá a pokřivená ta doba ve své podstatě byla. 

Kniha vznikla v Deníku N jako příspěvek do mozaiky pochopení naší minulosti. Autoři zvolili cestu vyprávění konkrétních lidských příběhů, které navzdory své jedinečnosti dokážou přiblížit mechanismy a atmosféru doby silněji než akademické studie. Osudy známých i řadových protagonistů režimu dohromady tvoří přesvědčivý obrázek doby.

O knize Tváře normalizace bude hovořit historik Libor Svoboda, spisovatel Jiří Padevět a redaktoři knihy Eliška Černá a Jan Wirnitzer

Uvádí Ján Simkanič, ředitel vydavatelství N Media a.s.

Moderuje redaktorka Deníku N Jana Ustohalová.

Sdílet

Facebook | Twitter