Menu Prohledat web KVH EN

Olga Housková: Rodinné album

Ilustrace
  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 16. prosinec 2019, 19:00 – 21:00

Kniha Rodinné album v krátkých textech, fotografických portrétech a rodinných momentkách osobitým způsobem zachycuje dvacáté století z pohledu fotografky Olgy Houskové (1919–2015), která spolu se sestrou dvojčetem vyrostla v prostředí avantgardy první republiky, dospívala v kruzích kolem časopisu Mladá kultura a během války provozovala se sestrou fotoateliér, kde se vedle dětské a portrétní fotografie věnovaly odbojové činnosti a pomoci židovským přátelům, z nichž mnozí zahynuli v koncentračních táborech; později působila řadu let jako fotografka Divadla na Vinohradech. To vše je předmětem stručných, až lakonických vzpomínek a sto dvaceti fotografií z alb, jež autorka celý život vytvářela.

Epizodami z každodenního života jaksi samozřejmě procházejí známé osobnosti z okruhu blízkých a jen v letmých dotecích zde zaznívají velké dějinné události.

O vzpomínkách, paměti, fotografii, fenoménu rodinného alba a o rodinné a „velké“ historii promluví Vlasta Dufková, Anna Housková, Mariana Machová a Josef Moucha.

Večer uvede Jan Šulc.

Související videa

Sdílet

Facebook | Twitter