Menu Prohledat web KVH EN

Ten den – 17. listopad 1989

Ilustrace
  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 19. listopad 2019, 19:00 – 21:00

Všichni toho dne vyšli do pražských ulic. Jen ještě nevěděli, že se právě stali účastníky události, která změní naše dějiny.

Shromáždění na pražském Albertově, euforický pochod po nábřeží a následné zbití demonstrantů na Národní třídě vstoupily do dějin. Kniha Ten den – 17. listopad 1989 shromažďuje více než dvě stě přímých svědectví demonstrantů zkušených, ale i těch, kteří ten den vyšli do ulic poprvé, studentských organizátorů i řadových účastníků, náhodných kolemjdoucích i policistů. Jak prožili 17. listopad a co od něj očekávali? S jakými myšlenkami ráno vstávali a jakou budoucnost viděli před sebou, když byla demonstrace rozehnána a sčítaly se šrámy? Na čtenáře tak nemluví oddělení aktéři 17. listopadu 1989, ale sám tento den. Kniha dává slovo známým i neznámým aktérům událostí, tedy i těm, kteří o svých zážitcích dosud nikdy veřejně nehovořili.

Autoři Michal Beck, Matouš Hartman, Alžběta Ambrožová a Anna Palánová, v době psaní knihy sami ještě studenti, vytvořili ve spolupráci se spisovatelem Alešem Palánem působivou koláž zachycující příběh tohoto jednoho jedinečného dne. Kniha Ten den: 17. listopad 1989 má současným čtenářům umožnit toto zásadní datum zprostředkovaně zažít, zpřítomnit a přiblížit dnešku odkaz revolučních dnů a těžce nabyté svobody.

Večer s autory knihy i některými z jejích protagonistů uvede Petr Schwarz.

Pořádá Knihovna Václava Havla ve spolupráci s nakladatelstvím Kalich.  

Videozáznam z večera naleznete zde.

Související fotogalerie

Sdílet

Facebook | Twitter