Menu Prohledat web KVH EN

Andrej Bán: Slon na Zemplíně

Ilustrace
  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 27. listopad 2019, 19:00 – 21:00

Rok 2018 kompletně změnil tvář slovenské společnosti. Vražda novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové hluboce zasáhla celou společnost a na povrch vyplavila vzájemné kontakty mafie s politickými špičkami. Andrej Bán byl při tom, stejně jako při všech dalších důležitých událostech, které se na Slovensku udály za posledních třicet let. 

Slovenský fotograf a reportér, zejména z oblastí válečných konfliktů, Andrej Bán, zná Slovensko jako vlastní dlaň. Tři dekády brázdí jeho prašné i asfaltové cesty a přitom poznává lidi a jejich příběhy. V jeho textech je výrazně znát pozorné oko fotografa, v jeho fotografiích zase postřeh výborného vypravěče.

Kniha reportáží Slon na Zemplíně (Absynt 2018, česky 11/2019 v překladu Miroslava Zelinského) je intimním svědectvím o krajině a lidech, žijících své životy daleko za horizontem všeobecné pozornosti. Je to klikatá cesta z východu na západ, od Čiernej nad Tisou po Bratislavu, ale také dlouhá pouť v čase, od Jánošíka, přes Tisa, až po ´Ndranghetu a „naše lidi“. Vedle muže, který se rozhodl žít v souladu s přírodou nedaleko vesnice Sečovce, stojí příběh podvedených farmářů a agromafie a vyprávění o Romovi, umučeném policií, jehož příběh se dotýká slovenské tragédie arizace židovského majetku.

Slon na Zemplíně je pestrou freskou příběhů ze země, která nám je nejblíže a známe ji ze všech nejméně.

Večerem provází Jan Urban

Akce se koná ve spolupráci s nakladatelstvím Absynt u příležitosti vydání českého překladu.

Sdílet

Facebook | Twitter