Menu Prohledat web KVH EN

Krzysztof Miller: Objektivem revoluce

Ilustrace
  • Kde: Leica Gallery, Školská 28, Praha 1
  • Kdy: 8. listopad 2019, 19:00 – 5. leden 2020, 21:00

Fotografie polského reportéra ze sametové revoluce i ze světa.

Rok 1989. Východní blok se rozpadá. Krzysztof Miller, tehdy začínající a později světoznámý polský fotoreportér, zachycuje na svých snímcích demonstrace a změny v Polsku, sametovou revoluci v Praze nebo krvavý pád režimu v Rumunsku.
V letech 1990–2008 zachytil řadu válečných konfliktů, oběti masakrů a hladu. Byl na téměř 60 zahraničních cestách, na řadu míst se vracel několikrát. Fotil mimo jiné v Rumunsku, Íránu, Gruzii, Náhorním Karabachu, Bosně, Chorvatsku, Tádžikistánu, Afghánistánu, Kambodži, Burundi, Zairu, Kosovu, Kongu, Iráku, Ugandě, Jižním Súdánu nebo Keni.

Krzysztof Miller zvěčnil přelomové okamžiky a hlavní konflikty 20. století – o tom vyprávějí fotografie na výstavě. Snímky představují nejen obraz současného světa, ale také vnímavého a výjimečného fotoreportéra, který díky své citlivosti dokázal zachytit obyčejného člověka a jeho každodennost.

Výstava je jednou z doprovodných akcí oslav 17. listopadu 1989 – Festivalu svobody.

Krzysztof Miller (1962–2016). Šestnáctinásobný mistr Polska ve skocích do vody z trampolíny a věže už v době gymnaziálních studií začal spolupracovat s protikomunistickou opozicí. Od roku 1986 spolupracoval s Přehledem agenturních zpráv a Nezávislou fotografickou agenturou Dementi. V roce 1988 se stal fotoreportérem Nezávislého sdružení studentů, který ho akreditoval na jednání opozice a komunistické vlády u tzv. Kulatého stolu. Od roku 1989 byl fotoreportérem deníku Gazeta Wyborcza. V letech 1990–2008 pracoval jako fotoreportér po celém světě. Byl laureátem mnoha ocenění v soutěžích Grand Press Photo a BZ WBK Press Photo.

Spolupořadatelé výstavy: Polský institut v Praze, Knihovna Václava Havla, Leica Gallery Prague, Dom Spotkań z Historią, Agencja Gazeta.
Projekt byl podpořen Česko-polským fórem Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Sdílet

Facebook | Twitter