Menu Prohledat web KVH EN

Festival demokracie a KnVH uvádí diskuse:

Ilustrace
  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 15. říjen 2019, 13:00 – 17:30

Přijďte na 4. ročník Festivalu demokracie, jenž je doprovodným programem 23. konference Forum 2000. Oslavíte s námi občanskou aktivitu jakožto základní pilíř svobody a demokracie a navíc podpoříte veřejnou diskuzi napříč generacemi i celou společností. Společností, které před 30 lety klíče otevřely dveře ke svobodě a teď se třesou, aby ji neztratila. Protože si letos připomínáme události roku 1989, chceme si v rámci Festivalu demokracie oživit odkaz sametové revoluce, její hodnoty a aspirace. Především však chceme v tomto kontextu dát prostor výzvám společné budoucnosti, kterou máme ve svých rukou – protože cítíme odpovědnost za svět, ve kterém žijeme.

13.00 – 14.30 | MEZI HRADEM A ŽALÁŘI STB: ČESKÉ SPOLEČENSTVÍ BAHÁ´Í OD DOB RAKOUSKO-UHERSKA DO ROKU 1989

Hledání transcendence a duchovních hodnot vždy patřilo k typickým rysům společenského vývoje v našich zemích. Bylo tak tomu již v době Rakousko-Uherska, a především pak po vzniku Československa. Do nástupu komunistické diktatury v roce 1948 se u nás rozmanitost duchovního a náboženského života projevovala i navenek. Jedním z duchovních proudů, které měly v této mozaice své pevné místo, bylo i učení víry Bahá’í, které ovlivnilo mnohé představitele českých intelektuálních kruhů a oslovilo rovněž československé prezidenty T.  G. Masaryka a E. Beneše. Podobně jako jiné církve a náboženská společenství se i Bahá’í po komunistickém převratu stali terčem perzekuce ze strany totalitního aparátu.

Panelisté: Kristýna Pilecká, vyučuje Bahá’í víru na Karlově univerzitě, Karel Tesař, diplomat a historik, Hana Sodeyfi, rakouská slavistka, simultánní tlumočnice a překladatelka českého původu

Ve spolupráci s Bahá’í informačním centrem, o.p.s.

16.00 – 17.30 | EDUCATION AND DEMOCRACY  

Václav Havel and other leading figures of the Czech struggle for a democratic future deemed education to be the foundation for democracy. Today, 30 years after the introduction of democracy to the Czech Republic and 15 years after the Czech accession to the EU, the Czech educational system provides basic education for every citizen and performs well in international testing. On the other hand, education remains underfunded by the government, the teaching workforce is aging, and the content of education is prone to emphasizing the past, both events, and institutions, over contemporary knowledge and the challenges of tomorrow. How far has the Czech education come in fostering democracy, what are the solution to current challenges and how should education respond to major issues of tomorrow?

In cooperation with Europeum

 

Sdílet

Facebook | Twitter