Menu Prohledat web KVH EN

Mediální výchova v Česku

Ilustrace
  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 17. září 2019, 19:00 – 21:00

Podle průzkumu STEM/MARK má čtvrtina české populace nízkou mediální gramotnost a polovina pouze střední. Dvě třetiny dotázaných přitom tvrdí, že se v médiích vyznají dobře. Kvůli nízké mediální gramotnosti se v České republice daří dezinformačním serverům i různým populistickým hnutím. Značná část lidí má problém s rozeznáváním dezinformací, manipulací a orientací ve velkém množství informací. V českých školách se mediální výchova neučí jako samostatný předmět, ale jen jako průřezová témata, nejčastěji v Českém jazyce a Občanské nauce, a na probrání jednoho z velmi důležitých témat není dostatek času. Podle několika průzkumů je problémem i nedostatečné množství materiálů, pomůcek a školení pro učitele.

S našimi hosty budeme debatovat o tom, jak zlepšit mediální výchovu v Česku, jak jsou připraveni současní učitelé a jak se připravují učitelé budoucí. Jakou úlohu hrají v tomto oboru formální a neformální projekty a jaká je snaha české vlády prosadit změny ve vzdělávání.

Hosté: Adam Balling – student Pedagogické fakulty UK a zároveň již učitel, Michal Kaderka – učitel a tvůrce materiálu pro mediální výchovu, novinář Jindřich Šídlo a další 
 
Spolupořádá Knihovna Václava Havla s projektem Faketicky.

Sdílet

Facebook | Twitter