Menu Prohledat web KVH EN

Éric Vuillard: Tagesordnung

Ilustrace
  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 7. březen 2019, 19:30 – 21:00

Setkání s Érikem Vuillardem, jehož román Tagesordnung. Anšlus Rakouska v šestnácti obrazech právě vychází v nakladatelství Argo v českém překladu Tomáše Havla.

Éric Vuillard je francouzský spisovatel, filmař a scenárista. Ve svých knihách se věnuje převážně historickým událostem měnícím běh dějin. První román Conquistadoři (Conquistadors), záznam dobývání Peru Franciscem Pizarrem, vydal v roce 2009, následovala Bitva o Západ (La Bataille d’Occident, 2012), Kongo (Congo, 2012), Smutek země: Příběh Buffalo Billa (Tristesse de la terre: Une histoire de de Buffalo Bill, 2014) a 14. červenec (14 juillet, 2016). Všechny jeho texty jsou strhující a fascinující, všechny jsou podložené pečlivým studiem historických faktů. Je držitelem několika literárních cen a tu nejvýznamnější – Goncourtovu cenu – získal právě za poslední román Tagesordnung (L’Ordre du jour, 2017).

Kniha Tagesordnung je dílo ohromující síly, která tkví v jednoduchosti. Vuillard líčí cestu Evropy do propasti, která vedla přes dva historické momenty – 20. února 1933, kdy se čtyřiadvacet nejvlivnějších německých průmyslníků na schůzce s Hermannem Göringem a Adolfem Hitlerem, jenž se stal kancléřem jen měsíc předtím, zavázalo bez sebemenšího odporu financovat kampaň nacistické strany v nejbližších volbách. Druhý okamžik, kterému se kniha podrobně věnuje, je Anšlus neboli připojení Rakouska k Německu 12. března 1938, které bylo zpečetěno přesně o měsíc dříve ve Vídni na schůzce Adolfa Hitlera s rakouským kancléřem Kurtem von Schuschniggem. Vuillard k tomu poznamenává: „Je masopust: nejveselejší období se překrývá s ponurými dějinnými setkáními…“

Večer moderuje Petr Janyška, překladatel, novinář a někdejší velvyslanec ČR ve Francii.

Večer pořádá Knihovna Václava Havla ve spolupráci s Francouzským institutem v Praze a nakladatelstvím Argo.

Simultánní tlumočení z francouzštiny zajištěno.

Sdílet

Facebook | Twitter