Menu Prohledat web KVH EN

Café Republika: Čekání na Palacha

Ilustrace
  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 15. leden 2019, 19:00 – 21:00

Osobní oběť Jana Palacha v lednu 1969 se stala jedním z nejsilnějších symbolů odporu proti okupaci Československa a nastupující normalizaci. Každoroční uctění jeho památky pak bylo chápáno jako politický čin a v lednu 1989 přerostlo v několik dní trvající protesty, které byly největším projevem občanského odporu proti totalitnímu režimu od počátku 70. let. Jejich brutální potlačení a zásahy policie vedly k dalším protestům, které předznamenaly zásadní změny po 17. listopadu 1989.

I v loňském roce se zvedla velká vlna občanského odporu. Jsou současné protesty a demonstrace, a zejména jejich důvody, srovnatelné s tzv. Palachovým týdnem? Jak česká a slovenská společnost vyjadřuje svůj nesouhlas s dnešním stavem společnosti? Jaká je současná motivace a očekávání? A jaká je odezva ze strany vládnoucí politické garnitury?  

Hosté: Daniel Kroupa, politik, filozof a pedagog, Šárka Kružíková, překladatelka a aktivistka, iniciativa Proč – proto!; Mikuláš Minář, spoluzakladatel iniciativy Milion chvilek pro demokracii, Juraj Šeliga, spoluzakladatel iniciativy Za slušné Slovensko.

Moderuje Bára Štěpánová, herečka a moderátorka, jedna z nejmladších signatářek Charty 77 a aktivní účastnice Palachova týdne roku 1989.  

Související fotogalerie

Související videa

Sdílet

Facebook | Twitter