Menu Prohledat web KVH EN

Ujgursko pod čínskou vládou: Převýchovné tábory a digitální diktatura 21. století

Ilustrace
  • Kde: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 110 00
  • Kdy: 28. leden 2019, 19:00 – 21:00

Ujgurská autonomní oblast Sin-ťiang je podobně jako Tibet známá jako jedno z ohnisek etnických nepokojů v Číně. Oázy lemující poušť Taklamakan a stepní oblasti v Džúngarské pánvi byly připojeny k Číně až v 18. století. Donedávna v Sin-ťiangu převažovala muslimská etnika, především Ujguři. Čínští komunisté oblast ovládli v roce 1949 a od počátku reforem před 40 lety je Sin-ťiang do čínského státu integrován stále těsněji. Pro nerostné bohatství a úrodnou půdu v pouštních oázách je Sin-ťiang dosidlován čínskými kolonizátory. Represe domácího obyvatelstva vede k neustálému napětí v provincii, které eskalovalo nepokoji v Urumči v roce 2009 a sérií násilných incidentů a teroristických útoků. Od nástupu Si Ťin-pchinga k moci v roce 2012 se situace v Sin-ťiangu pro Ujgury rapidně zhoršuje.

Komunistická strana Číny se v duchu nové normalizace vrací k totalitním prvkům leninského státního řízení. V roce 2014 proto začala vláda pod záminkou tzv. „Lidové války proti teroru“ realizovat rozsáhlou kampaň k zostření kontroly nad ujgurskou společností a k potlačení náboženské a etnické identity Ujgurů. V roce 2016 byl proto do pozice místního komunistického předáka dosazen Čchen Čchüan-kuo, který má bohaté zkušenosti s předešlým zaváděním vlády pevné ruky v Tibetu. V Sin-ťiangu vytvořil Čchen policejní stát využívající nejmodernější technologie ke kontrole „závadného“ obyvatelstva.

Alarmující je zřizování „politických převýchovných táborů“, v nichž je podle některých odhadů zadržováno až více než jeden milion Ujgurů a dalších muslimů, tedy přibližně 10% celkové populace domácích etnik. Lidé často mizí beze stopy přes noc, v detencích jsou drženi bez možnosti komunikace a není jasné, zda se někdy vrátí. Čím dál striktnějším omezením je podroben i náboženský a kulturní život Ujgurů a dalších muslimských etnik, což má zničující dopad na jejich identitu.

Čeští a slovenští akademici proto iniciovali otevřenou výzvu vládám České republiky, Slovenska a ČLR za uzavření převýchovných táborů pro Ujgury a další menšiny a za dodržování mezinárodně uznávaných lidských práv v Číně. K výzvě se můžete podpisem připojit i Vy. Po uzavření sběru podpisů na konci ledna 2019 bude výzva doručena adresátům. Její plné znění a další informace najdete na: https://bit.ly/2Cjqx61

O tématu pohovoří Ondřej Klimeš, sinolog a ujgurista z Orientálního ústavu AV ČR a iniciátor výzvy, Filip Jirouš, sinolog věnující se tématu v rámci projektu Sinopsis, a Martin Hála, ředitel projektu Sinopsis a iniciátor výzvy.

Moderuje Kateřina Procházková.

Související videa

Sdílet

Facebook | Twitter